OM eist celstraf tegen kickbokstrainer voor seks met leerlinge

OM eist celstraf tegen kickbokstrainer voor seks met leerlinge

Geschreven door | 2020-01-20T11:54:06+00:00 13 januari, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor ontucht met een minderjarige leerlinge is tegen een 59-jarige kickbokstrainer uit Nieuw-Roden een celstraf van 32 maanden geëist, waarvan zestien maanden voorwaardelijk. De officier van justitie vindt dat de proeftijd vijf jaar moet duren en dat de man die periode geen les mag geven aan jongeren onder de achttien jaar.

Het slachtoffer gaf aan dat zij vanaf haar veertiende een seksuele relatie met haar trainer had. De man zei op zitting dat hij na haar zestiende verjaardag pas seks met haar had.

Het slachtoffer trainde vanaf haar dertiende op de kickboksschool van de verdachte. De talentvolle leerlinge werd meermalen wereldkampioen. Ze trainde vijf keer per week in Roden. De sportschoolhouder bracht haar ’s avonds laat terug naar huis. Hij had een vader-dochter relatie met haar, zei de man tegen de rechter. Die veranderde toen ze zestien jaar werd. ‘Ik heb hier spijt van’, zei de man op zitting.

De zaak kwam aan het rollen nadat het meisje begin 2015 haar verhaal deed bij haar moeder. Het slachtoffer wilde toen nog geen aangifte doen, omdat zij te verliefd op haar trainer was. Dit veranderde toen zij boos werd omdat haar trainer haar niet verkoos boven zijn vrouw. Hij beloofde zijn vrouw te verlaten, maar deed dit niet, aldus de officier van justitie.

De officier van justitie gaat ervan uit dat de seksuele relatie begon toen het slachtoffer nog maar veertien jaar oud was. Hij baseerde zich op de vele WhatsApp en sms-gesprekken tussen het slachtoffer en de man. Volgens de officier heeft de verdachte misbruik gemaakt van het vertrouwen die zijn pupil in hem had.

De man is 38 jaar ouder dan het slachtoffer en had als topsporttrainer overwicht op het meisje. De trainer zei op zitting dat hij een gelijkwaardige relatie met het slachtoffer had. ‘Het was een kind! Een kind dat moet worden beschermd’, reageerde de officier.

De aanklager had een hogere celstraf willen eisen. Hij hield er rekening mee dat de verdachte onnodig lang op de behandeling van de zaak heeft moeten wachten. Hij werd in november 2016 al voor het eerst gehoord. De officier eiste een schadevergoeding van 5000 euro voor het slachtoffer.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn