OM eist cel en tbs voor Damster die ex-vriendinnen mishandelde

OM eist cel en tbs voor Damster die ex-vriendinnen mishandelde

Geschreven door | 2020-06-09T11:45:48+00:00 09 juni, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Voor het mishandelen van drie ex-vriendinnen eiste het Openbaar Ministerie tegen een 29-jarige man uit Appingedam een celstraf van ruim een jaar en tbs met voorwaarden. De man zit al ruim elf maanden in voorarrest. Hij zou dan meteen na de uitspraak aan zijn tbs-behandeling kunnen beginnen, vond de officier van justitie.

 

Justitie verwijt de man mishandeling en poging tot doodslag. De Damster mishandelde in de periode van 2018 en 2019 drie ex-vriendinnen. Hij sloeg hen onder meer met zijn vuist in hun gezicht. Een van de vrouwen snoerde hij de hals dicht en kreeg zij geen lucht. Ze verloor haar bewustzijn en kwam op de vloer van de slaapkamer weer bij. Ze rende in boxershort de straat op om hulp te roepen. Ze liet haar zoontje in de woning achter.

 

Extra onderzoek

Eind vorig jaar eiste de officier van justitie een celstraf van anderhalf jaar tegen de man, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De rechtbank vond extra onderzoek naar de psychische gesteldheid van de man noodzakelijk. De zaak werd heropend en een psychiater en een psycholoog onderzochten de Damster. In april stond de zaak op de agenda om af te ronden. De coronacrisis gooide echter roet in het eten.

 

Geen gedwongen opname, tenzij…

De deskundigen adviseren tbs met voorwaarden. Dit betekent geen gedwongen opname voor de Damster. Hij moet zich laten behandelen, doet hij dat niet dan wordt hij alsnog in een kliniek opgesloten. De officier kon zich in het advies vinden en verlaagde de duur van de geëiste celstraf, zodat de behandeling zo spoedig mogelijk kan worden opgestart. De verdachte zei dat hij wilde meewerken en beloofde de rechters zijn leven te beteren.

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn