OM eist 5 jaar tegen ‘luchtfietser’ die loeiende Chinese warmtepomp verkocht als revolutionaire gasloze cv-ketel – Rabobank wil een miljoen zien

OM eist 5 jaar tegen ‘luchtfietser’ die loeiende Chinese warmtepomp verkocht als revolutionaire gasloze cv-ketel – Rabobank wil een miljoen zien

Geschreven door | 2023-02-10T11:21:48+00:00 10 februari, 2023|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Tegen de ‘uitvinder’ van de gasloze cv-ketel Wubbo van der R uit Assen is een straf geëist van 5 jaar omdat hij in 2019 de Rabobank voor een miljoen euro zou hebben opgelicht met zijn bedrijf Wubaro. Ook zou hij geprobeerd hebben de bank 20 miljoen afhandig te maken. Zijn compagnon, Victor G uit Roden, moet    zestien maanden zitten, vindt het Openbaar Ministerie (OM)

De Rabobank investeerde volgens het Openbaar Ministerie (OM) op basis van vervalste certificaten en een misleidend businessplan een miljoen euro in de productie van de machine die niet werkte. De Rabobank wil een miljoen euro terug van Van der R.

Intentieverklaring

De vermeende oplichter Van der R baarde opzien met de gasloze cv-ketel, die zeer aantrekkelijk leek in een periode waarin alle woningen van het gas moeten. De wethouder van Noordenveld en de gedeputeerde van de provincie Drenthe zetten in 2019 hun handtekeningen onder een intentieverklaring om een fabriek te bouwen in Roden waar 500 mensen aan de slag zouden kunnen. Woningbouwcorporaties stonden in de rij.

‘De ketel werkte niet’

In werkelijkheid was de gasloze cv-ketel een via Alibaba in China bestelde loeiende warmtepomp uit 2015 die nog allerlei aanpassingen zou moeten ondergaan, bevestigt Van der R. Niettemin werden deze ketels al verkocht als een gasloze wonderketel, voorzien van een Wubaro-sticker. Wubaro vond al snel enkele klanten. Die voelden zich belazerd, hield de rechter Van der R voor. ,,Want de ketel werkte niet. U werkte nog aan de ontwikkeling van een product en leverde intussen een ketel die al sinds 2015 gewoon leverbaar was. U bracht forse bedragen voor die ketels in rekening die ver uitgingen voor wat die Chinese fabriek rekende. Uw klanten dachten dat ze een revolutionaire ketel hadden.”

‘Krasse verhalen’

De rechter toonde zich verbaasd dat Victor G is afgegaan op de verklaring van één man, Wubbo van der R, die claimde een sensationeel ei van Columbus te hebben uitgevonden en schermde met wel heel erg krasse verhalen over zijn professionele verleden. ,,Ik had geen reden om aan hem te twijfelen”, aldus G.

Oud-directeur van keurinstituut Kema

De bank twijfelde eerder evenmin en sprong in op de belofte van gasloos stoken. Het team rond Van der R wekte vertrouwen. Hij kwam op de proppen met een oud-directeur van keurinstituut Kema als adviseur. Een oud-directeur van Heineken zegde zijn baan op om voor Wubaru te gaan werken. Ook een oud-controller van de Rabobank was betrokken.

Alibaba

In de kredietaanvraag voert Van der R 40.000 euro aan reis- en verblijfkosten op, gemaakt in China. ,,Van der R is nooit in China geweest en heeft alleen maar ketels besteld via Alibaba”, aldus de officier van justitie. ,,Weinig verwonderlijk dat getuigen van der R een luchtfietser noemen.”

Rammelend plan

Nadat de bank het krediet had verstrekt, keek de bank nog eens goed naar het businessplan. Dat bleek aan alle kanten te rammelen, stelt de bank achteraf. Zo schrijft Van der R dat hij ingenieur is. ,,Dat is niet waar”, zegt de rechter. Ook staat in het plan dat Van der R onderaannemer was van Shell en leiding gaf aan 1200 man. ,,Dat is ook niet waar”, aldus de rechter. Van der R zegt dat hij daar ‘om veiligheidsredenen’ niks over kan zeggen. ,,Ik heb nooit de bedoeling gehad om de Rabobank op te lichten. Wat ik absoluut niet had moeten doen, is de titel ingenieur gebruiken. Ik vind het vreselijk dat meneer G hier zit. Hij is absoluut bij Wubaro betrokken geweest, maar dat hij nu hier zit, vind ik vreselijk.”

Vakantiehuis en auto’s

Toen de Rabobank het geld had overgemaakt, ging er geen dubbeltje in de verdere ontwikkeling en aanpassing van de Chinese warmtepomp. Wel keerden beide ondernemers zichzelf vrijwel onmiddellijk grote bedragen uit, aldus het OM. “Ineens had u een boot en een vakantiehuis en meneer G had ineens twee auto’s”, hield de rechter Van der R voor.

Eerder veroordeeld

De Rabobank rook lont en stelde vervolgens een diepgaand onderzoek in naar Van der R en het businessplan. Een gepland krediet van 20 miljoen ging niet door.  Het bleek dat Van der R twee veroordelingen op zijn naam heeft staan voor afpersing van onder meer Strukton (door te dreigen met bomaanslagen) en Campina (door te dreigen producten te vergiftigen). Ook ontdekte de bank dat er vervalste certificaten waren ingediend door Wubaro en dat het businessplan vol leugens stond. Het onderzoek leidde tot een aangifte, een justitieel onderzoek en het faillissement van Wubaro.

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.