OM eist 18 jaar cel voor moord op ex-militair in Hoogeveen

OM eist 18 jaar cel voor moord op ex-militair in Hoogeveen

Geschreven door | 2021-04-09T15:48:51+00:00 09 april, 2021|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Tegen de 48-jarige Hala E. uit Luton (Engeland) is vrijdag een gevangenisstraf van achttien jaar geëist voor de moord op oud-militair Marcel Hoogerbrugge. Het 49-jarige slachtoffer werd in december 2017 in zijn bovenwoning in het Drentse Hoogeveen vergiftigd met medicijnen en daarna doodgeslagen. Volgens de officier van justitie heeft E. de moord dagenlang voorbereid.

De ouders van Hoogerbrugge vonden het levenloze lichaam van hun zoon op zijn bed. Zijn schedel was ingeslagen. Volgens de officier van justitie heeft E. het slachtoffer verdoofd met een medicijnencocktail en daarna met geweld om het leven gebracht. De geboren Soedanese vrouw en de oud-militair waren bevriend. De vrouw kwam enkele weken voor zijn dood vaak als enige bij hem over de vloer.

 

Vingerafdrukken en DNA

Volgens de officier van justitie is er voldoende bewijs dat E. de persoon is die de moord op Hoogerbrugge niet alleen heeft beraamd, maar ook uitgevoerd. Er zaten vingerafdrukken en DNA-sporen van E. op de glazen, waarin ook medicijnresten zaten, in de vaatwasser van het slachtoffer. In de dagen voor de moord zou E. de medicijnen hebben gestolen of gekregen bij twee kennissen. Met die medicijnen maakte E. het slachtoffer weerloos om vervolgens de boomlange man met geweld te kunnen doden, zei de officier van justitie.

 

‘Geen antwoord waarom’

E. had vijf telefoons en dertien simkaarten. Die waren in de periode van 16 tot 19 december allemaal uit de lucht. De verklaringen van de vrouw over waar zij in die periode verbleef noemde de officier van justitie leugenachtig. De aanklaagster zei dat de verdachte geen enkele verantwoordelijkheid neemt richting de nabestaanden: ,,Zij krijgen geen antwoord waarom hun zoon of broer dood moest. Dit zorgt voor veel onbegrip, woede en verdriet”.

 

De advocaat van E. pleitte voor vrijspraak wegens gebrek aan bewijs. “Client komt leugenachtig en wazig over, maar zo is ze nu eenmaal. Hierdoor heeft ze vaak geen actieve herinnering aan bepaalde situaties of data”, zei de advocaat.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn