Officier van Justitie: ‘Als Marktplaatswitwasser niet in tbs-traject zou zitten, dan had ik onvoorwaardelijk cel geëist’

Officier van Justitie: ‘Als Marktplaatswitwasser niet in tbs-traject zou zitten, dan had ik onvoorwaardelijk cel geëist’

Geschreven door | 2019-01-29T10:52:02+00:00 29 januari, 2019|Groningen, Rechtbank|
GRONINGEN/OUDESCHILD (ADP) – Een 26-jarige man uit het Texelse Oudeschild moet voor betrokkenheid bij oplichting via Marktplaats een geheel voorwaardelijke celstraf van drie weken opgelegd krijgen. Dat eiste het Openbaar Ministerie maandag.

De officier kon niet bewijzen dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan oplichting en vroeg voor dat feit vrijspraak. ‘En dat is naar, want er is wel degelijk opgelicht’, zei de officier. Dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan witwassen acht hij wél bewezen.

ID-kaart in ruil voor onderdak
Liefst 37 gedupeerden stortten medio 2015 geld op de rekening van de verdachte, maar kregen de goederen die ze hadden besteld niet geleverd. De bankrekeningen waarop het geld terecht kwam, stond op naam van de Oudeschilder. Die had lange tijd vastgezeten vanwege overvallen en stond op straat. Hij kreeg onderdak aangeboden door een man uit Hoogezand. De verdachte moest in ruil voor een dak boven zijn hoofd zijn ID-kaart inleveren.
Schulden aflossen

De verdachte verklaarde op zitting schulden te hebben bij zijn ‘hospita’, en had daarom zijn banknummers beschikbaar gesteld. Het geld van de gedupeerden rolde op die bankrekeningen binnen. Zodoende acht de officier witwassen bewezen.

Overvaller tabakszaken Stad 

De man heeft een fors strafblad. Hij werd vorig jaar tot achttien maanden cel en tbs met voorwaarden veroordeeld, voor overvallen op twee tabakszaken in Stad.

De officier wilde, ook gezien het tijdsverloop van deze zaak, het tbs-traject van de man niet doorkruisen met een onvoorwaardelijke celstraf. ‘Anders had ik dat zeker gedaan’, zei hij.

Mocht de rechtbank meegaan in de eis van de officier, dan kunnen de slachtoffers naar hun schadeclaim van 4500 euro fluiten.

Tegen de man die de Oudeschilder onderdak verschafte werd de zaak geseponeerd wegens te weinig bewijs.
Uitspraak is over twee weken.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt