Nieuw DNA-onderzoek wijst verdachte aan in Drentse zedenzaak

Nieuw DNA-onderzoek wijst verdachte aan in Drentse zedenzaak

Geschreven door | 2022-10-10T17:26:49+00:00 10 oktober, 2022|Assen, Rechtbank|
ASSEN (ANP) – Een nieuw DNA-onderzoek waarmee het verschil in het vrijwel identieke erfelijk materiaal van eeneiige tweelingen kan worden vastgesteld, heeft voor een doorbraak gezorgd in een Drentse zedenzaak. De 28-jarige Rick K. uit Zuidlaren wordt verdacht van het verkrachten van een 76-jarige vrouw in juli 2019 in een natuurgebied bij Schipborg. De man is de helft van een eeneiige tweeling en hij wijst zijn broer aan als mogelijke dader.

 

De rechtbank in Assen besliste in augustus 2020 dat dit nieuwe DNA-onderzoek moest worden verricht. Maandag legden de onderzoekers de uitkomsten voor aan de rechtbank in Assen. Volgens hen zijn er vijf bruikbare verschillen gevonden in het DNA-materiaal van de eeneiige broers. Hierdoor kan nagenoeg met zekerheid het DNA dat is gevonden op de kleding van de vrouw gelinkt worden aan de juiste persoon, namelijk K.

 

Tot dusver kwam het in strafzaken waarbij eeneiige tweelingen waren betrokken en het bewijs uitsluitend bestond uit een DNA-spoor, vrijwel altijd tot een vrijspraak. Dat kwam omdat de rechter het spoor op basis van een standaard DNA-onderzoek niet kon toeschrijven aan de ene of de andere helft van de tweeling. Dit is de eerste keer dat die impasse in een strafzaak is doorbroken.

 

Ondanks de uitkomsten van het DNA-onderzoek blijft K. ontkennen dat hij diegene is die in 2019 de oudere vrouw in het bos heeft verkracht. Volgens het Openbaar Ministerie blijkt uit de telefoongegevens dat K. de dader zou moeten zijn. K. zei dat hij die middag bij vrienden was om een crossauto op te knappen. De mannen bevestigen dit, maar zeiden ook dat K. een tijdlang weg is geweest. Hij werd ook opgepakt omdat de agenten hem herkenden van een opvallend loopje dat het slachtoffer beschreef.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn