Muntendammer krijgt twee jaar voor neersteken toeschouwer bij vechtpartij

Muntendammer krijgt twee jaar voor neersteken toeschouwer bij vechtpartij

Geschreven door | 2021-07-02T19:09:43+00:00 30 juni, 2021|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN – Een 45-jarige man uit Muntendam is door de rechtbank veroordeeld tot een celstraf van twee jaar voor het neersteken van een man aan de Westersingel in Groningen.

Het slachtoffer werd in zijn nek en hals gestoken. Dit had volgens de rechtbank dodelijk kunnen aflopen. De rechters vinden poging tot doodslag bewezen. De straf is hoger dan waar het Openbaar Ministerie op inzette: tegen de Muntendammer was dertig maanden geƫist, waarvan tien maanden voorwaardelijk.

Ruzie

Het slachtoffer kwam 11 juni vorig jaar af op een ruzie vlak bij een nachtwinkel.

De man werd uit het niets in zijn hals gestoken. Hij werd met een flinke steekwond in het ziekenhuis opgenomen. Hij bleek ook een scheurtje in zijn schedel te hebben.

Mes met bloed

Kort na het incident troffen agenten op de Vismarkt de 45-jarige verdachte aan. Die had een bebloed mes op zak. Dat bloed was van het slachtoffer.

De verdachte ontkende twee weken geleden op zitting dat hij had gestoken. Hij kocht shag bij de avondwinkel en had het opstootje wel gezien. Hij had het mes aangereikt gekregen en bij zich gestoken, zei hij. Maar dat verhaal gelooft de rechtbank niet.

Geen spijt

De Muntendammer heeft een omvangrijk strafblad. Hij stond een tijdlang bekend als veelpleger. De man toonde geen berouw van zijn daad.

Hij zat, toen hij het slachtoffer neerstak, nog in een proeftijd uit een andere veroordeling. Voor hem lagen nog twee maanden cel op de plank. Die straf moet hij nu ook uitzitten. Hij moet het slachtoffer bovendien ruim 5.000 euro schadevergoeding betalen.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt