‘Mountainbikeroute in Mensingebos? Dat moet je niet willen’

‘Mountainbikeroute in Mensingebos? Dat moet je niet willen’

Geschreven door | 2018-12-22T18:46:07+00:00 22 december, 2018|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een mountainbikeroute (mtb) door het Mensingebos in Roden is nog geen feit. De gemeente Noordenveld heeft voor een route in dat bos een omgevingsvergunning verstrekt. Elf buurtbewoners zijn het hier niet mee eens en stapten vandaag naar de rechter.

Het is de omwonenden vooral een doorn in het oog dat de gemeente volhoudt dat de mtb-route langs het bos en niet door het bos gaat. ,,De route gaat door het bos en volgt de paden aan de rand van het bos. Juist daar leven kwetsbare dieren en planten die onder meer op de rode lijst staan”, zei Cees Koelewijn namens de bezwaarmakers.

 

EHS

Het gaat hier om een delicaat stuk bos dat onderdeel is van de Ecologisch Hoofdstructuur (EHS). Volgens de buurtbewoners is het ecologisch rapport dat de gemeente liet opmaken te marginaal. De bewoners lieten zelf een natuuronderzoek verrichten. Maar dat rapport heeft de gemeente niet bereikt, zei een woordvoerder van de gemeente tegen de rechter. De gemeente vertrouwt op het eologisch rapport dat wel bij hun bekend is.

 

Niet serieus genomen

Het steekt de buurtbewoners dat zij naar hun gevoel niet serieus worden genomen door de gemeente Noordenveld. ,,Elders in de gemeente zijn alternatieven voor vrij liggende mtb-routes in minder kwetsbare gebieden, zoals bij de vuilstort met echte mountains tot wel tien meter”, zeiden de buurtbewoners. Maar die locaties worden niet door de gemeente meegenomen.

 

Andere bosgebruikers

De geplande mtb-route door het Mensingebos is bovendien geen vrij liggende route. ,,Die gaat dwars door andere wandel- en ruiterpaden. Die gebruikers moeten op hun beurt weer rekening houden met voorbijrazende mountainbikers. Kortom: het Mensingebos is niet geschikt voor een mtb-route. Dat moet je vooral niet willen”, zei Koelewijn.

De rechter vond het belangrijk dat de gemeente ook beschikt over het natuuronderzoek dat door de buurtbewoners is ingebracht. De gemeente moet hierop een reactie geven en krijgt hiervoor een maand de tijd. De zaak is zolang uitgesteld.

 

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn