Ook motorclub No Surrender is door de rechter verboden. De rechtbank in Assen oordeelt dat No Surrender een gevaar is voor de openbare orde.
“Een groot aantal leden van No Surrender is structureel betrokken (geweest) bij talrijke ernstige strafbare feiten. Het gaat in veel gevallen om misdrijven waarvan derden het slachtoffer zijn.”
(Persrechter Marcel Wolters)
Volgens de rechtbank loopt de samenleving gevaar door de motorclub. ,,De rechtbank vindt dat deze club, met leden die zoveel te verwijten valt, een gevaar vormt voor de maatschappij”, zei persrechter Marcel Wolters. No Surrender moet verboden worden ter bescherming van de rechten en vrijheden van anderen.
Het Openbaar Ministerie eiste in maart dat het verbod meteen na het vonnis in werking zou treden en alle clubactiviteiten direct zouden stoppen. Daar ging de rechtbank niet in mee: ,,De rechtbank vindt dat het principieel juister is om eerst het hoger beroep af te wachten.”
De advocaat van No Surrender heeft inmiddels hoger beroep aangekondigd.
De rechtbank in Assen volgt hierin niet de lijn van de rechtbank in Utrecht die in mei de motorclub Hells Angels verbood. De rechtbank in Utrecht besliste dat het verbod direct in werking trad, ook al ging de club in hoger beroep.
No Surrender bestond sinds 2013 en heeft honderd chapters (afdelingen) en andere onderdelen in binnen- en buitenland, met enkele honderden leden in Nederland. De motorclub is opgericht door Klaas Otto, die werd in oktober veroordeeld tot zes jaar cel voor zware mishandeling, bedreiging, afpersing en witwassen van 1,3 miljoen euro. Otto is geen lid meer van de club. Binnenkort moet de oud-bestuurder Henk Kuipers voor de rechtbank verschijnen voor onder meer afpersing en het leiden van een criminele organisatie.
Naast Hells Angels en No Surrender werden ook de motorclubs Bandidos en Satudarah door de rechtbank verboden. Het verbod op Bandidos is inmiddels in hoger beroep bevestigd. Het gerechtshof in Den Haag doet half juni uitspraak over het verbod op Satudarah.