Meppeler licht vrouw voor bijna 38.000 euro op door datingsfraude

Meppeler licht vrouw voor bijna 38.000 euro op door datingsfraude

Geschreven door | 2024-06-12T13:13:08+00:00 12 juni, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – “U maakte op een verschrikkelijke manier misbruik van haar. Niet één keer, maar ontelbare keren. Dat je doorlopend zo gemeen kunt zijn”, zei de rechter tegen een 29-jarige man uit Meppel. Tegen de man is een celstraf van acht maanden geëist, waarvan zes maanden voorwaardelijk. En daarnaast een taakstraf van 240 uur.

De Meppeler stond dinsdag terecht voor het oplichten van een vrouw door een ‘liefdesrelatie’ met haar aan te gaan. Hij sprak haar begin februari van vorig jaar aan via sociale media. De gesprekken gingen al snel verder via WhatsApp. De negen jaar oudere vrouw reageerde in het begin aarzelend, maar viel uiteindelijk als een blok voor de man.

‘Ongelooflijk’

Ze stuurde aan op een ontmoeting. De Meppeler hield de boot voortdurend af. Ondertussen lukte het hem om geldbedragen bij haar los te peuteren. “Het begon met 210 euro en het is opgelopen naar bijna 38.000. Ongelooflijk”, zei de officier van justitie. Het geld ging steevast op aan de gokverslaving van de Meppeler.

Weekendje weg

De man ging daarbij volgens de aanklager geraffineerd te werk. De verdachte ‘boekte’ bijvoorbeeld een huisje en liet de vrouw de helft meebetalen. Het weekendje zei hij op het laatst af ‘wegens privéomstandigheden’. In werkelijkheid had hij nooit een huisje geboekt. Haar geld had hij inmiddels vergokt.

Klopte aan bij ouders

De vrouw kwam zelf in financieel zwaar weer terecht. Ze kon nauwelijks met haar kinderen rondkomen en klopte aan bij haar ouders. De politie werd in november ingeschakeld. De Meppeler was kort daarvoor gehoord voor Marktplaatsfraude van september 2020 tot oktober 2022. Er lagen 35 aangiftes tegen de man. De kopers betaalden voor merkkleding, maar kregen niets.

Meerdere bankrekeningen

De betalingen kwamen terecht op de bankrekening van de Meppeler. Hij was daardoor gemakkelijk traceerbaar. De man ontkende dan ook niet. Meermalen blokkeerde bank de rekening van Meppeler vanwege malversaties. Dan opende de twintiger een nieuwe rekening bij een andere bank. Dit lukte hem acht keer. De Meppeler stapte van online handelsfraude over naar datingsfraude.

‘Het klinkt hard’

Hij koesterde in het begin wel warme gevoelens voor haar, zei de man op zitting. Maar de verslaving was sterker. De verdachte gaf wenselijke antwoorden om de ‘liefde’ in stand te houden. Hij hoefde op deze manier geen mensen via Marktplaats op te lichten: “Het geld stroomde gewoon binnen. Het klinkt hard inderdaad”, zei de man. Hij was zich ervan bewust dat het slachtoffer, dat achter hem zat, stuk ging.

Losse wilsbesluiten

Volgens de officier van justitie werd de vrouw voortdurend voorgelogen en overgehaald om geld over te maken: “Het gaat hier om een hele grote hoeveelheid aan berichten en de aard daarvan. De vrouw is keihard genaaid”. De aanklager vindt dat hier sprake is van ‘allemaal losse wilsbesluiten, gevoed door de verslaving’.

Geen gladde jongen

“Hier zit geen gladde jongen met mooie praatjes. Nee, hier zit een jongen die nooit weer hierin wil belanden”, zei de advocaat van de Meppeler. De gokverslaving domineerde al voor 2020. Toen haalde hij dat geld uit de studiefinanciering en leningen. Toen die geldstromen stopten zocht de man naar andere middelen.

Niet de cel in

De Meppeler is voor zijn verslaving in behandeling. Een onvoorwaardelijke celstraf zou dat doorkruisen, zei de advocaat. “Bovendien verliest hij dan zijn werk, terwijl hij nog zoveel mensen moet terugbetalen”. Hij doelde op de schadevergoedingen, waaronder het gestolen geld van de vrouw, die volgens het Openbaar Ministerie door de Meppeler moet worden betaald.

De rechtbank doet 25 juni uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn