Megaproces tegen NAM van start

Megaproces tegen NAM van start

Geschreven door | 2019-03-07T11:00:14+00:00 07 maart, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ANP) – Er moet een selectie met voorbeeldzaken komen die een blauwdruk vormen voor alle schade die is veroorzaakt door gaswinning. Dit bleek tijdens de eerste zitting over de massaclaim die door 5025 Groningers gezamenlijk is ingediend bij de rechtbank in Assen. Zij willen van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) een schadevergoeding voor hun immateriële schade.

 

Tijdens de start van het proces werd vooral het verdere verloop besproken. De 5025 gedupeerden hebben in december een gezamenlijke claim ingediend, omdat ze een compensatie willen voor de immateriële schade die ze hebben geleden door de gaswinning. De gedupeerden zeggen dat hun woongenot is aangetast. Sommige van hen geven aan regelmatig bang te zijn, anderen voelen zich onveilig in hun eigen huis. De groep wil dat de NAM haar aansprakelijkheid hiervoor erkent en dat de rechtbank zich uitspreekt over een vergoedingssysteem.

 

Vergoedingssysteem

Dit vergoedingssysteem moet ervoor zorgen dat alle zaken relatief eenvoudig kunnen worden beoordeeld. De zitting werd vooral gebruikt om samen met de advocaten van de eisers en de NAM afspraken te maken over het nog te ontwikkelen systeem. Zo moeten er twintig individuele zaken worden gekozen die representatief zijn voor alle schadegevallen en moeten er categorieën komen met daaraan gekoppelde schadevergoedingen. De rechtbank neemt hier uiteindelijk een beslissing over.

 

Eerste stap

Pieter Huitema vertegenwoordigt de Groningers. Volgens de advocaat kan het nog wel even duren voordat er echt gestart kan worden met het proces. Zo lopen er nog een aantal zaken, waarvan ze de uitkomst eerst willen afwachten. Eén van die zaken staat in het najaar bij de Hoge Raad  gepland. “Maar het is ontzettend belangrijk dat de eerste stap gezet is.”

 

Dat er zoals vandaag een regiezitting is, is bijzonder. Regiezittingen komen namelijk vaker voor bij strafzaken, maar zelden binnen civiele procedures als deze.

Over de auteur:

Jolien Bennema was juf, maar is nu journalist, tekstschrijver en rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze schrijft mooie verhalen voor het Dagblad van het Noorden en is tekstschrijver bij Het Geheime Wapen. Jolien twittert als @Jolienbennema