Man vervalst kerkpapieren in asielprocedure: werkstraf

Man vervalst kerkpapieren in asielprocedure: werkstraf

Geschreven door | 2019-03-11T17:41:35+00:00 11 maart, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 46-jarige van oorsprong Afghaanse man vervalste papieren van de Protestantse Kerk in Britsum in de hoop dat hij in Nederland mag blijven. De man is bezig met zijn vijfde asielprocedure. Hij moet voor de vervalsing een werkstraf van 40 uur uitvoeren. 

De Afghaan overlegde eind 2017 tot twee keer toe in zijn asielprocedure  een brief van de Protestantse kerk. Daarin stond vermeld dat hij lid was van de kerk en een regelmatige bezoeker was. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) zette vraagtekens bij de brief. De man bleek eerder al eens papieren te hebben vervalst in een asielprocedure. Toen werd beslist dat hij teruggestuurd moest worden naar Finland, waar hij voor de eerste keer een asielprocedure startte. Vanuit Finland zou de man terug moeten naar Afghanistan.

Drie getuigen, waaronder de dominee, werden gehoord over deze kerkganger. Die kende deze nieuwe kerkganger niet. De brief van de kerk bleek een vervalsing.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn