Man in rolstoel overvalt Jumbo en tankstation ‘Is dit een grap?’

Man in rolstoel overvalt Jumbo en tankstation ‘Is dit een grap?’

Geschreven door | 2019-07-28T16:15:51+00:00 28 juli, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – ,,Is dit een grap? U krijgt helemaal niets”, zei een medewerkster van een tankstation in Delfzijl tegen een overvaller in een rolstoel. Zonder buit rolde de 49-jarige overvaller weer naar buiten. ,,Ik was wel onder de indruk van haar woorden”, zei de man tegen de rechtbank in Groningen. De officier van justitie eiste tbs met voorwaarden voor de man.

De Delfzijlster overviel op 24 november een Jumbo-filiaal aan De Wending in Delfzijl. ,,Is dit serieus?” zei een medewerkster. Voor haar balie zat een man in een rolstoel, met een mes in zijn handen. Hij eiste geld. De vrouw gaf hem wat uit de kassa en drukte op de overvalknop. De overvaller rolde in zijn rolstoel naar buiten. Een collega van de vrouw wilde achter hem aan maar vroeg eerst voor de zekerheid aan de vrouw: ,,Je bedoelt toch niet die man in die rolstoel?”

De 49-jarige Delfzijlster kwam niet ver met de buit. Hij werd buiten de supermarkt ingehaald. De man werd aangehouden maar werd na een paar dagen weer vrijgelaten. Wel met een enkelband, waar de man niet blij mee was. Op 9 december rolde hij in zijn woonplaats naar een tankstation aan De Vennen. De medewerkster hield vriendelijk de deur voor hem open. ,,Kan ik u helpen?”, zei ze. Er stond nog een klant in de shop. De man rolde weer naar buiten en rookte een sigaretje.

De klant stapte naar buiten en de man rolde opnieuw naar binnen. ,,Ah, bent u daar weer”, zei de medewerkster. De Delfzijlster pakte uit zijn rugleuning een mes. Minutenlang keken de man en de vrouw elkaar aan. ,,Is dit een grap? Bent u wel lekker? U krijgt helemaal niets”, doorbrak de medewerkster de stilte. De Delfzijlster werd opnieuw aangehouden en zit sindsdien vast.

De man pleegde in 2011 twee keer kort na elkaar een overval. Hij zat toen nog niet in een rolstoel. Zijn been werd een jaar later geamputeerd. Voor de overvallen in 2011 kreeg de man een deels voorwaardelijke celstraf opgelegd en een behandelverplichting. Dit is niet voldoende geweest, vond de officier van justitie. Hij eiste daarom de lichtere tbs-variant. De man moet zich laten behandelen en de voorwaarden naleven. Doet hij dat niet, dan dreigt de dwangverpleging.

De overval en de poging waren een schreeuw om hulp, zei zijn advocaat Ubo van Ophoven. Hij kon zich vinden in de gestelde eis. ,,Een trieste zaak”, zei de raadsman. De Delfzijlster werd direct na de overval op de Jumbo opgepakt, maar werd direct daarop weer vrijgelaten. De man kreeg destijds een enkelband om. ,,Hij kon niet met deze vrijheid omgaan”, zei Van Ophoven. De Delfzijlster pleegde daarom kort daarop opnieuw een overval. De man kampt met stoornissen, maar die werkten volgens deskundigen niet erg door in de daad. Hij is in verminderde mate toerekeningsvatbaar.

Uitspraak over twee weken.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn