Een 37-jarige man uit Schoonebeek zit sinds 20 mei vast voor vier brandstichtingen, een poging daartoe en zes vernielingen in zijn dorp. De man bekende vrijwel meteen. “Ik ben niet op mijn plek daar. Het is een racistisch dorp”, zei de man. Door stoornissen was hij volledig ontoerekeningsvatbaar. De officier van justitie eiste daarom tbs met dwangverpleging.
Inwoners van Schoonebeek schrokken in april en mei op van een reeks brandstichtingen. Ook werden de ramen ingegooid van het zwembad, het ‘Olde Gemientehuus’ en werd een bushokje vernield. Bij het bushokje stond een tekst: ‘Hier was iemand heel boos’. Dat klopt wel ja, hij was toen heel erg boos, zei de man woensdag tegen de rechters in Assen. De man kwam als baby vanuit Sri Lanka bij zijn adoptieouders in Schoonebeek. Hij heeft zich daar nooit thuis gevoeld, zei de man.
Hitlergroet
“Een godvergeten gat”, zei hij. Waar hij werd gediscrimineerd en waar tegen hem werd gegroet met een Hitlergroet. Als kind kreeg hij al discriminerende opmerkingen te verduren. “Toen had ik er geen erg in. In mijn pubertijd begonnen die opmerkingen en gedragingen echt pijn te doen”, zei hij. Al vroeg in zijn leven was er sprake van hechtings- en gedragsproblemen. In zijn pubertijd begon hij te blowen. Hij had nergens een aansluiting. “Erg triest”, zei ook zijn advocaat Genevive Compagner.
Mikpunt van racisme
Nadat hij zelfstandig ging wonen in Schoonebeek gleed hij steeds verder weg in een fantasiewereld. Door het blowen verergerden de stoornissen. Hij werd angstiger en achterdochtiger. De eerste waanbeelden openbaarden zich. Hij raakte ervan overtuigd dat hij het mikpunt van racisme was. Volgens een psycholoog en een psychiater lijdt de man aan paranoïde wanen en een autismespectrumstoornis. Hij was de grip op zijn emoties volledig kwijt en handelde hij impulsief, zeiden de deskundigen.
Levensgevaar
Dit ontaarde zich in het in brand steken van materiaal in containers, die hij onder meer tegen de gevel zette van het NAM-gebouw de Boô, het zwembad en tegen de achterdeur van een woning, waar de bewoner lag te slapen. De brandweer haalde de bewoner net op tijd uit het huis. Die keer was de enige keer dat er sprake was van levensgevaar. “Zeer ernstige feiten die voor gevoelens van angst en onveiligheid hebben gezorgd in een klein dorp als Schoonebeek”, zei de officier van justitie.
Verplichte nazorg
Zonder een behandeling en medicatie blijft de kans op herhaling bestaan, zei de officier van justitie. Hij eiste tbs met gedwongen verpleging en een verplichte nazorg, na de beëindiging van de maatregel. Ook raadsvrouw Compagner vond dat de man hulp nodig heeft. “Hij is geen crimineel maar een chronisch psychiatrisch patiënt”, zei de raadsvrouw. Er werd voor bijna 160.000 euro aan schadevergoedingen ingediend. Die waren volgens de verdediging en ook de officier van justitie grotendeels niet voldoende onderbouwd.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.