Man (77) met doorgeladen revolver naar Assen uit angst voor aanslagen

Man (77) met doorgeladen revolver naar Assen uit angst voor aanslagen

Geschreven door | 2019-01-08T20:02:12+00:00 08 januari, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN – Voor het rondlopen met een doorgeladen revolver en munitie op straat in Assen is een 77-jarige man uit Vaals veroordeeld tot 150 uur werkstraf. De rechter is Assen legde hem daarnaast een half jaar voorwaardelijke celstraf op met twee jaar proeftijd. Als hij jonger en gezond was geweest had hij onvoorwaardelijk de cel in gemoeten, waarschuwde de rechter.

De revolver was nooit ontdekt als de man het tasje waar hij in zat niet had laten slingeren in het centrum. Dat gebeurde al in juli 2016. Door een fout van de Asser in rechtbank diende de zaak dinsdag pas. De Limburger was 11 juli 2016 op familiebezoek en het gezelschap was de stad in gegaan. Nadat hij met zijn kleinzoon een ijsje had gekocht, liet hij de tas met het wapen per ongeluk op een bankje liggen.

De man ging met zijn vrouw naar de politie en vertelde dat zijn portemonnee in de tas zat. Hij was net op weg naar de bank om zijn pinpas te laten blokkeren toen de vinder van de tas zich op het politiebureau meldde. Toen een agent erin keek, vond hij het wapen. Daarop werd de Limburger aangehouden.

De man ontkende niet dat hij het wapen had. De geboren Duitser kocht het ooit in België, vlak na de val van de Berlijnse muur.. In die tijd had hij vaak te maken met bedreigingen, legde hij uit. ,,Het wapen had ik ter bescherming van mezelf. Om mensen af te schrikken. Niet om te schieten.”

Sindsdien lag het jarenlang op zolder. ,,De aanleiding om de revolver die dag mee te nemen, waren de aanslagen in Parijs van november 2015”, aldus de man. ,,Er is tegenwoordig steeds meer terrorisme. Je moet jezelf kunnen beschermen.” ,,Maar u ging naar Assen of all places?!” reageerde de rechter. ,, Als iedereen zo denkt, moet iedereen dan maar met wapens gaan lopen? Ze zijn niet voor niks verboden.”

De officier van justitie vond vanwege de ernst van het misdrijf alleen celstraf een gepaste straf: vijf maanden, waarvan vier voorwaardelijk. Omdat de man hartklachten heeft en ook de gezondheid van zijn vrouw broos is, viel de straf lager uit.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM