Longpatiënt vreest een corona-uitbraak in de gevangenis en vraagt om vrijlating. De rechter weigert

Longpatiënt vreest een corona-uitbraak in de gevangenis en vraagt om vrijlating. De rechter weigert

Geschreven door | 2020-03-17T22:20:34+00:00 17 maart, 2020|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De 47-jarige man uit Assen die wordt verdacht van poging tot doodslag en mishandeling bij een verkeersruzie aan de Rolderstraat in Assen blijft vastzitten, besloot de rechtbank in Assen dinsdag.

Zijn advocaat Wilko ten Have had juist aangedrongen op vrijlating, omdat de man een auto-immuunziekte heeft. ,,Mijn client is longpatiënt en heel bang dat het coronavirus uitbreekt in de gevangenis. Hij behoort tot een risicogroep. Ik betwijfel heel erg of ze hem in de P.I. Almelo, waar hij vastzit, dan adequate zorg kunnen geven”, aldus Ten Have.

Opgepakt na wild-westtafereel

De Assenaar werd op 27 december tegelijkertijd met vier andere mannen uit Assen en Arnhem opgepakt in het centrum van Assen. Er was een wild-westtafereel met een wilde achtervolging door de stad aan vooraf gegaan.

Op de rotonde aan de Rolderstraat crashten beide auto’s, nadat even eerder een fietser en iemand in een scootmobiel werden aangereden. Daarna gingen de inzittenden van beide auto’s met elkaar op de vuist. Volgens Ten Have was het een familieruzie.

De 47-jarige Assenaar en zijn 68-jarige vader uit Arnhem zouden de anderen onder meer met een koevoet te lijf zijn gegaan. De cliënt van Ten Have is de enige verdachte die nog vastzit. Omdat rechtbanken alleen urgente zaken behandelen, keek de rechtbank dinsdag alleen naar de voorlopige hechtenis van de man.

Advocaat: Verdachte smeekte om vrijlating

Ondanks dat gevangenen nauwelijks nog mogen worden vervoerd, was de Assenaar wel samen met zijn advocaat bij de besloten zitting in Assen, vertelt Ten Have. ,,Ik had daarop aangedrongen. Mijn cliënt heeft de rechters gesmeekt of hij naar huis mocht. Toen hij hoorde dat hij toch vast blijft zitten, was hij flabbergasted. Hij zag vrijlating als een laatste kans, omdat hij bang is dat hij doodgaat als hij het coronavirus krijgt.”

De Winschoter advocaat zegt de beslissing van de rechtbank niet te begrijpen. ,,De bewaarders zijn het risico. Die komen bij mijn client en je weet niet waar ze in hun privéleven allemaal naartoe gaan. Ik denk dat de P.I. geen adequate zorg kan leveren als mijn client ziek wordt, want dan moet hij meteen aan de beademing en dat kan daar niet.”

Welke zorg kan de gevangenis bieden?

De rechtbank wil volgens de advocaat dat wordt uitgezocht wat er qua zorg mogelijk is in de gevangenis in Almelo. ,,Dat kan een paar weken duren.” De advocaat gaat bij de directie wel vragen om zo’n onderzoek.

Wanneer de strafzaak verder gaat, is nog de vraag. ,,Ik wil nog acht omstanders en een politieagent als getuigen horen, omdat er veel onduidelijkheden zijn over wat er is gebeurd”, maar daarvoor beslist de rechtbank op zijn vroegst pas in mei verwacht ik.”

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM