Tussen september 2018 en begin 2020 had de vrouw uit Hoogeveen meerdere keren seksueel contact met twee jongens van – op dat moment – 16 en 17 jaar oud. Ze stapte in januari 2020 zelf naar de politie om naar eigen zeggen ‘schoon schip te maken’.
Op de school voor speciaal voortgezet onderwijs werd geroddeld over haar, omdat een van de jongens opschepte over dat hij seks had met de vrouw. Nadat ze zich had gemeld bij de politie is ze ontslagen.
‘Schadelijk’
De rechtbank vindt de zaak ernstig. “Ze was tussen de 28 en 30 jaar oud toen het gebeurde. Hoewel het met wederzijdse instemming is gebeurd en er geen aangifte is gedaan, is seksueel contact met leerlingen strijdig met sociaal ethische norm en kan het schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de leerlingen.” Ook neemt ze het de vrouw kwalijk dat de periode van het seksueel contact zestien maanden heeft geduurd en de vrouw er niet eerder mee is gestopt.
De Hoogeveense heeft verklaard dat ze slecht in haar vel zat vanwege hormoonbehandelingen die ze in die periode moest ondergaan en dat ze een slecht huwelijk had. Ze werkte zes jaar als lerares en was naar eigen zeggen altijd al erg betrokken bij haar leerlingen. Maar in dit geval ontstond intiem app-contact tussen haar en de twee jongens. Zo stuurde ze seksueel getinte foto’s van zichzelf en ging ze buiten schooltijd met ze afspreken.
“Ik had behoefte aan aandacht, maar die zocht ik bij de verkeerde”, vertelde ze twee weken geleden tijdens de rechtszaak. Ook zei ze dat ze ‘grote fouten’ heeft gemaakt en ‘domme dingen’ heeft gedaan.
Geen beroepsverbod
Inmiddels heeft de vrouw een nieuwe relatie en heeft een baby. Omdat ze hoogzwanger was en problemen had tijdens de zwangerschap werd de rechtszaak tegen haar afgelopen zomer uitgesteld.
De rechtbank vindt onvoorwaardelijke celstraf voor de vrouw te ver gaan. Ze heeft twee dochters van zes jaar en drie maanden oud en een gevangenisstraf zou voor hen ‘ontwrichtende gevolgen’ hebben. Daarnaast heeft ze haar leven nu beter op orde.
Het Openbaar Ministerie had ook een beroepsverbod geëist van vijf jaar, maar dat vindt de rechtbank niet nodig. De vrouw is vanwege de zaak haar verklaring van goed gedrag (VOG) kwijtgeraakt en mag daardoor sowieso al niet meer werken in het onderwijs. De voorwaardelijke celstraf is vier maanden lager, omdat de rechtbank minder seksuele handelingen bewijsbaar vindt dan het OM.