Kuipers ontkent geweld in No Surrender-tijd en ‘is een deel van de film kwijt’

Kuipers ontkent geweld in No Surrender-tijd en ‘is een deel van de film kwijt’

Geschreven door | 2020-02-04T20:21:32+00:00 04 februari, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Oud No Surrender captain Henk Kuipers (55) heeft zich niet schuldig gemaakt aan allerlei geweldpleging die hij volgens het Openbaar Ministerie in de clubperiode zou hebben gepleegd. Dit zei de oud voorman tijdens de zitting in Groningen. 

 

Eindelijk kwamen de rechters vandaag tot een inhoudelijke behandeling van zijn zaak. Eerder kwam het tot uitstel door de ziekte van zijn advocaat en een buikhernia bij Kuipers zelf. De man is nog steeds niet aan de breuk geopereerd. Kuipers zijn raadsman, Roy van der Wal, vroeg opnieuw uitstel aan.

 

De rechtbank voelde hier niets voor. Kuipers zou goed in staat zijn om zijn woordje te doen. Bovendien ontbrak volgens de rechter de juiste medische onderbouwing. Kuipers wilde terstond andere rechters op de zaak en wraakte de rechtbank. De wrakingskamer besliste dezelfde middag dat hiervoor geen grond was. En wees dit verzoek af.

 

Het Openbaar Ministerie (OM) verdenkt Kuipers van twaalf strafbaar feiten, zoals het leiding geven aan een criminele organisatie, afpersing, mishandeling en valsheid in geschrifte. Dit zou in de periode van 2014 tot begin 2017 zijn gebeurd. De rechtbank kwam vandaag tot de behandeling van vijf feiten.

 

De oud captain ontkent dat hij met geweld geld ophaalde bij diverse schuldenaren. Volgens het (OM) zou op deze manier voor ruim vier ton zijn opgehaald. Kuipers zou een klein deel hiervan hebben opgestreken. Kuipers wuifde deze beschuldigingen weg. Bovendien dronk hij in 2014 en 2015 enorm veel, waardoor hij een groot deel ‘van de film kwijt was’.

 

Ook werd tijdens de zitting een geluidsfragment afgespeeld van een vermeende afpersing in januari 2017 in het clubhuis in Emmen. Er werd Duits gesproken, omdat iemand van de Duitse afdeling volgens Kuipers wegens wangedrag ‘gecorrigeerd moest worden’. Er vielen geen klappen, zei Kuipers. Dat was niet zijn taak zei hij: ,,Je kunt dan bovendien de ander bij elkaar vegen”.

 

Dinsdag elf februari gaat de rechter verder met de behandeling van de overige feiten.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn