Kuipers: ‘OM zet No Surrender-zaak onterecht weg als megazaak’

Kuipers: ‘OM zet No Surrender-zaak onterecht weg als megazaak’

Geschreven door | 2020-02-12T12:11:36+00:00 12 februari, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Oud No Surrender-voorman Henk Kuipers (55) uit Emmen vindt dat het Openbaar Ministerie de zaak tegen de inmiddels verboden motorclub in de pers onnodig opklopt tot een ‘megazaak’.

De zaak begon eind juni met vier andere kopstukken van de motorclub. Voor de hele zaak waren twaalf dagen uitgetrokken. “Nu wordt mijn zaak in een paar dagen erdoor gejast. Hier blijft niets van over”, zei Kuipers tijdens de zitting.

 

De zaak van Kuipers werd destijds enkele keren uitgesteld vanwege de ziekte van zijn advocaat en een buikhernia bij hem. Kuipers wordt twaalf strafbare feiten verweten, waaronder het leiding geven aan een criminele organisatie.

 

Vorige week dinsdag werden vijf feiten aan de oud captain voorgehouden. Hij ontkende grotendeels. Vandaag bleef hij in die ontkennende houding. De aangiftes die tegen hem zijn gedaan zijn volgens hem ‘onzinverhalen’ of hij kent de slachtoffers niet.

De man erkent dat clubleden destijds goedschiks of kwaadschiks uit de club werden gezet. Goedschiks of good standing, wanneer men als vrienden uit elkaar gingen. Bad standing, wanneer de verhouding vertroebeld was. “Maar er vielen nooit klappen. Ik doe niet aan mishandeling. Ik heb alleen mensen knock-out geslagen tijdens sport, in de ring”, zei Kuipers.

 

Kuipers moet vanmiddag als getuige optreden in de zaak van medeverdachte Theo ten V. uit Klazienaveen. Volgens de planning komt het Openbaar Ministerie op 5 maart met een eis.

 

(foto: Petra Wijnsema RTV Drenthe)

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn