Koerier met 93 kilo xtc moet drie jaar zitten

Koerier met 93 kilo xtc moet drie jaar zitten

Geschreven door | 2019-04-02T20:36:10+00:00 02 april, 2019|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Een 32-jarige koerier uit Groningen moet drie jaar de cel in voor het vervoeren van 93 kilo xtc. Dat besliste de rechtbank in Assen dinsdag. 

De man heeft ontkend dat hij wist dat de pillen, met een straatwaarde van miljoenen euro’s, in zijn busje lagen. De rechtbank vindt dat hij als professioneel koerier had moeten controleren wat hij vervoerde.

Op 22 juli 2017 werd de man bij een verkeerscontrole op de A28 bij Assen van de weg gehaald. Toen politieagenten hem vroegen of ze in de laadruimte van zijn bus mochten kijken, vond de Groninger dat geen probleem. In de laadruimte stonden zes dozen met de tekst ‘Pas op, breekbaar’. De man deed ook niet moeilijk toen de agenten in de dozen wilden kijken en maakte er zelfs één open. Er bleken duizenden pillen in te zitten.

De man verklaarde dat hij in opdracht van een vage kennis de zes dozen vervoerde. Hij had ze opgehaald bij de McDonalds in Almelo en moest ze bij dezelfde fastfoodketen in Assen afleveren. Hij had geen vrachtbrief en geen gegevens van zijn klant of de ontvanger van de dozen. Die had hij wel moeten hebben, vindt de rechtbank. Nu heeft hij het risico genomen dat het foute boel was.

Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden vier jaar cel. Die eis vindt de rechtbank te hoog.

Over de auteur:

Annemiek Meijer werkt sinds 2006 als rechtbankverslaggever voor het ADP. Ze is freelance journalist/tekstschrijver en werkt ook voor onder meer RTV Drenthe, Dagblad van het Noorden, het Huus van de Taol (Zinnig en de B’ART) en Drenthe Magazine. Op Twitter heet ze @AnnemiekM