Kinderen verborgen gezin Ruinerwold opnieuw gehoord

Kinderen verborgen gezin Ruinerwold opnieuw gehoord

Geschreven door | 2021-12-02T15:34:53+00:00 02 december, 2021|Assen, Rechtbank|

De negen kinderen van het verborgen gezin in Ruinerwold moeten opnieuw worden gehoord over de vermeende mishandelingen en de rol die de 60-jarige klusjesman Josef B. hierin heeft gehad. Dat heeft de rechtbank in Assen vandaag beslist.

De nieuwe getuigenverhoren zijn het gevolg van gewijzigde aanklacht, die de rechtbank heeft toegestaan. Het Openbaar Ministerie mag Josef B. ook vervolgen voor het medeplegen van jarenlange mishandeling. Ook al gaat het OM ervanuit dat hij de kinderen niet zelf heeft mishandeld.

‘Nieuw verhoor traumatisch’

Als antwoord hierop verzocht de advocaat van B. de negen kinderen opnieuw te horen over de rol van zijn cliënt binnen het gezin. De rechter beseft dat de kinderen het verhoor als traumatisch zullen ervaren. Ze worden bij de rechter-commissaris gehoord en de vraagstelling wordt hierop aangepast. Direct na de arrestatie van hun vader zijn de kinderen ook al gehoord over hun verborgen leven in Ruinerwold, maar ook in Hasselt, Zwartsluis en Staphorst. In deze verslagen is beperkt gesproken over de geweldshandelingen. Dit was voor de rechter de reden om hen opnieuw te horen. “Het is begrijpelijk dat de verdediging hierover vragen wil stellen. Het gaat om ernstige geweldsfeiten. Bij een bewezenverklaring kan hiervoor een langere celstraf worden opgelegd”, zei de rechter.

Het Openbaar Ministerie en advocaat Corinne Jeekel, die de oudste vier kinderen bijstaat, lieten op de vorige zitting weten dat ze tegen een nieuw verhoor zijn. Het is volgens hen te belastend voor de kinderen om weer alles te moeten oprakelen wat hen is overkomen. “Dit kan schade berokkenen in hun verwerkingsproces. Het welzijn en de gezondheid van de kinderen zou voorop moeten staan”, zei officier van justitie Diana Roggen. De rechter vindt echter het verdedigingsbelang zwaarder wegen. De advocaat moet de vragen wel van tevoren bij de rechter indienen, om de kans op beschadiging van de kinderen zoveel mogelijk te beperken.

Eigen geloof 

Het verborgen gezin werd in oktober 2019 ontdekt doordat één van de kinderen de boerderij ontvluchtte en in het dorp alarm sloeg. De vader van het gezin en B. werden opgepakt voor jarenlange vrijheidsberoving en mishandeling van de kinderen. De vader predikte een eigen geloof en B. volgde hem hierin op de voet. De klusjesman zorgde voor de hand- en spandiensten. Hij verbouwde niet alleen de boerderij in Ruinerwold, maar was ook bij het gezin toen het in Meppel, Zwartsluis en Hasselt woonde. Hierdoor is het volgens het OM medeschuldig aan vrijheidsberoving en mishandeling.

De rechtbank beëindigde in maart de strafzaak tegen vader Gerrit Jan van D., vanwege zijn te slechte gezondheid. Om die reden is het verzoek van de advocaat van de klusjesman om de vader ook nogmaals te horen, afgewezen. De zaak tegen klusjesman Josef B. zou in november inhoudelijk worden behandeld, maar moest vanwege de verzoeken van het OM en de verdediging opnieuw worden uitgesteld. Wanneer de inhoudelijke behandeling volgt, is nog niet bekend.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn