Justitie eist zes jaar tegen levensgevaarlijke wegpiraat die motoragent invalide reed

Justitie eist zes jaar tegen levensgevaarlijke wegpiraat die motoragent invalide reed

Geschreven door | 2023-08-30T12:40:11+00:00 30 augustus, 2023|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 27-jarige Stadjer die begin dit jaar na een wilde achtervolging een motoragent aanreed moet zes jaar zitten, meent het Openbaar Ministerie (OM). De verdachte zegt zich weinig te kunnen herinneren van het incident op 6 januari. ,,Ik had gebruikt en was in paniek.”

De man was er zeer op gebrand uit handen van de politie te blijven. Hij ging er vandoor toen hij in Vinkhuizen een stopteken kreeg. Vervolgens werd hij tot twee keer toe stilgezet door politiewagens. Dachten de agenten. Beide keren wist de verdachte echter te ontkomen.

 

Vluchten op kinderfiets

Toen hij werd ingesloten door politiewagens bij de rotonde in Hoogkerk, keerde de Groninger om en reed hij tegen de rijrichting in de A7 op. Daarbij schepte hij een motoragent. De man reed nog honderden meters door, verliet toen zijn Mercedes en vluchtte de wijk De Buitenhof in. Daar stal hij een kinderfiets waarmee hij zijn vlucht voortzette. Toen hij gesignaleerd werd, liet hij zich opnieuw niet stoppen en moesten er meerdere agenten aan te pas komen om hem te overmeesteren.

 

Waarschuwingsschot

Het was voor de Stadjer het einde van een periode waarin hij, in zijn eigen woorden, ‘een beetje van het padje af’ was. Hij had net enkele dagen vastgezeten op verdenking van het dealen van drugs vanuit zijn auto. Ook die arrestatie ging niet vanzelf. Agenten moesten zelfs een waarschuwingsschot lossen voordat verdachte zijn handen wilde laten zien. Na enkele dagen op het bureau, wilde hij meteen op pad. Om wat drugs te scoren, zijn auto te verkopen en om boodschappen te doen voor zijn zieke vader. Toen er op 6 januari in Vinkhuizen een  politiewagen achter hem kwam rijden en er een stopbordje opklapte, besloot hij gas te geven… ,,Ik was onder invloed, de auto was niet verzekerd en ik had een ongeldig rijbewijs.”

 

Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd, het spijt me verschrikkelijk

 

Minutenlang onopgemerkt en zwaargewond in de berm

Negen maanden later zit er een nog altijd zwaar geïnvalideerde motoragent in de rechtszaal. Zijn collega’s hadden de botsing niet opgemerkt. Minutenlang lang lag hij zwaargewond en onopgemerkt in de berm (zijn portofoon kon hij door de klap niet bereiken) voordat een voorbijganger hem zag. Hij heeft een lange revalidatie achter de rug en een reeks operaties. Een volledig herstel zit er niet in. ,,Ik vind het vreselijk wat er is gebeurd”, zegt de verdachte. ,,Het spijt me verschrikkelijk.”

 

Het OM beschuldigt de Stadjer, die eerder werd veroordeeld voor geweld- vermogens- en verkeersdelicten, van een poging tot doodslag op de motoragent. Het OM eist zes jaar gevangenisstraf. Ook mag hij zeven jaar niet meer achter het stuur van een auto als het aan het OM ligt.

 

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

 

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.