Justitie eist drie jaar cel voor verkrachting vrouw (76) in bos bij Schipborg

Justitie eist drie jaar cel voor verkrachting vrouw (76) in bos bij Schipborg

Geschreven door | 2022-10-10T17:19:40+00:00 10 oktober, 2022|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor de verkrachting van een 76-jarige vrouw in het natuurgebied De Strubben/Kniphorstbosch in juli 2019 bij Schipborg is tegen de 28-jarige Rick K. een celstraf van drie jaar geëist. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de man ook het mishandelen van zijn toenmalige vriendin in 2017 en 2018. De man woonde in Zuidlaren toen hij werd aangehouden en hij verhuisde kortgeleden naar Hoogezand.

 

De vrouw wandelde in het natuurgebied, toen ze op klaarlichte dag werd aangevallen. De dader liet DNA-sporen achter op haar broek, die door hem naar beneden was getrokken. Dit DNA-materiaal matchte met het DNA van de eeneiige tweelingbroer, dat was opgeslagen in de DNA-databank. Die had een sluitend alibi en het OM kwam uit bij zijn tweelingbroer. Die ontkent de verkrachting en wees zijn broer aan als mogelijke dader.

Uniek onderzoek

De rechtbank liet in augustus 2020 het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) onderzoeken of er aanwijsbare verschillen zijn in de identieke DNA-profielen van eeneiige tweelingen. Dit DNA-onderzoek is uniek in Nederland en zorgde voor een doorbraak in strafzaken waarbij eeneiige tweelingen zijn betrokken. Volgens de onderzoekers zijn er vijf bruikbare verschillen gevonden in het DNA-materiaal van de broers. Het is meer dan 1 miljard keer waarschijnlijker dat Rick K. de vrouw heeft verkracht en niet zijn broer.

Tot dusver kon de rechter het spoor op basis van een standaard DNA-onderzoek niet toeschrijven aan de ene of andere helft van de tweeling. Met deze technieken is nu in strafzaken mogelijk geworden om onderscheid tussen eeneiige tweelingen, naast vingerafdrukken en bijvoorbeeld een alibi. In de zaak tegen K. valt ook bewijs te halen uit de telefoongegevens van de verdachte en verschillende getuigenverklaringen.

“Een aanval op klaarlichte dag door een man uit de bosjes tast het gevoel van veiligheid in de samenleving aan”, zei de aanklaagster over de verkrachting in 2019. Ze eiste naast de celstraf ook een contactverbod met het slachtoffer.

Te experimenteel

De officier van justitie tilt zwaar aan de hardnekkige ontkennende houding van de man en zei dat de verdachte geen verantwoordelijkheid neemt voor zijn daad. De advocate van de verdachte beaamde dat het DNA-onderzoek niet gunstig uitvalt voor de verdachte en overwoog een contra-expertise. Maar dat bleek in Nederland niet mogelijk en een nieuw onderzoek in het buitenland kost tonnen, zei de raadsvrouw. Het onderzoek baseert zich op 1 eeneiige tweeling en is volgens haar daarmee te experimenteel om als bewijs te kunnen gebruiken.

De rechtbank doet 31 oktober uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn