Juristen tekenen condoleanceregister voor geliquideerde advocaat Wiersum

Juristen tekenen condoleanceregister voor geliquideerde advocaat Wiersum

Geschreven door | 2019-09-19T15:35:58+00:00 19 september, 2019|Rechtbank|

In de rechtbanken in Groningen, Leeuwarden en Assen hebben rechters, officieren van justitie en advocaten massaal het condoleanceregister voor de doodgeschoten advocaat Derk Wiersum getekend.

De advocaat werd woensdagochtend vlak bij zijn woning in Amsterdam onder vuur genomen en gedood. De raadsman verdedigde de kroongetuige Nabil B. in het liquidatieproces Marengo. De rechtbanken geven op eigen manier invulling aan de manier waarop zij stilstaan bij dit drama.

De Nederlandse Orde van Advocaten riep de gerechtsgebouwen op de vlaggen halfstok te hangen. Ook de rechtbanken in Noord-Nederland geven hier vandaag gehoor aan. Ook bij veel advocaatkantoren en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Binnenlandse Zaken hangen de vlaggen halfstok.

,,Deze gebeurtenis is naast een persoonlijk drama ook een ernstige bedreiging van onze rechtsstaat. Het is van groot belang dat advocaten, officieren en rechters hun werk in alle vrijheid en veiligheid kunnen doen”, is de achterliggende gedachte van deze rouwstand.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn