Journalist voor rechter om illegaal vuurwerk voor reportage

Journalist voor rechter om illegaal vuurwerk voor reportage

Geschreven door | 2019-08-11T16:13:16+00:00 11 augustus, 2019|Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – De 56-jarige journalist Rob Mulder staat maandag voor de rechter vanwege illegaal vuurwerk. De man wordt artikel 1.2.2. lid 1 van het vuurwerkbesluit ten laste gelegd. Dit houdt in dat hij voor particulier gebruik professioneel vuurwerk voor handen heeft gehad. In dit geval gaat het om een mortierbom en een cobra 6.

Mulder ging eind december 2017 voor RTV Noord op stap voor een reportage over hoe gemakkelijk een particulier professioneel en illegaal vuurwerk kan kopen. Binnen enkele uren had Mulder via een verkoper in Groningen een Cobra 6 en een mortierbom (Shell) in handen. De verkoper kwam onherkenbaar in beeld.

Daarop liet Mulder een vuurwerkhandelaar aan het woord die waarschuwde voor het gevaar van dit soort vuurwerk. Mulder wilde een maatschappelijk misstand aantonen. Mulder zei in eerdere interviews dat hij het vuurwerk om die reden had gekocht. Ten tweede wilde hij aantonen dat het ook onmogelijk is om dit vuurwerk bij de politie in te leveren.

Mulder heeft naar eigen zeggen het vuurwerk naar het politiebureau gebracht en werd vervolgens aangehouden. ‘Als ouders dit soort vuurwerk op de slaapkamer van hun kind vinden, kunnen ze daarmee niet naar de politie’, zei Mulder. Een tweede misstand, vond Mulder. Het Openbaar Ministerie (OM) stelde een taakstraf van dertig uur voor, waarmee een gang naar de rechter kon worden voorkomen. Mulder weigerde.

Mulder noemt het een principiële zaak, omdat journalisten grenzen op moeten kunnen zoeken om misstanden aan het licht te brengen. Hij staat niet alleen terecht, ook de vuurwerkhandelaar moet tekst en uitleg geven. Na de reportage gaf de handelaar toe dat hij ook de rol van de onherkenbaar gemaakte vuurwerkverkoper op zich had genomen.

Mulder liet eerder weten dat de reportage in opdracht was gemaakt en hij niet alleen hieraan werkte. Hij vond het raar dat alleen hij en de medeverdachte een dagvaarding in de bus kregen. Het OM vervolgt Mulder en de vuurwerkhandelaar, omdat alleen zij fysiek bij de ‘vuurwerktransactie’ aanwezig waren.

De kans is groot dat de politierechter direct uitspraak doet. De vraag is of de magistraat vindt dat Mulder in kader van journalistieke vrijheid van meningsuiting zo mocht handelen, of dat Mulder een strafbaar feit heeft gepleegd en hiervoor bestraft moet worden.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn