Jeugd-tbs voor verkrachting en bedreiging

Jeugd-tbs voor verkrachting en bedreiging

Geschreven door | 2021-05-17T11:17:11+00:00 15 april, 2021|Groningen, Rechtbank|

 

In 2019 dreigde hij seksueel getinte foto’s en videobeelden van jonge vrouwen op internet te zetten. Om dat te voorkomen, moesten ze de man geld betalen. Eén slachtoffer betaalde niet, maar stapte naar de politie. Volgens de rechtbank bleek de dwang uit WhatsApp berichten die hij vrouwen stuurde.

Verkrachting

Een van de slachtoffers werd verkracht. Dat gebeurde nadat hij haar diverse keren dwong met hem af te spreken. Ze zag geen uitweg meer de man te weigeren en ging naar hem toe. Aanvankelijk durfde ze geen aangifte te doen, vanwege haar religieuze achtergrond. De verdachte zou haar broer inschakelen, als ze niet deed wat hij wilde. Ze zou haar familie te schande maken. Na contact met een wijkagente werd uiteindelijk aangifte gedaan.

Prijs op het hoofd

Via de app Snapchat dwong hij een 14-jarige jongen geld en zijn telefoon af te staan. Anders zou er geweld tegen hem worden gebruikt. Ook zette hij 200 euro op ‘het hoofd’ van de knaap, als die zich in de wijk Lewenborg zou vertonen. Toevallig zat er iemand bij de jongen in de kamer die het gesprek opnam.

Manipulatief en norm-overschrijdend

Het strafblad van de Stadjer bestaat uit geweld- en vermogensdelicten. Deskundigen omschrijven hem als manipulatief en norm-overschrijdend. Hij heeft diverse stoornissen. De feiten kunnen hem daarom niet volledig worden aangerekend.

De 272 dagen die de man heeft vastgezeten, vindt de rechtbank voldoende. ‘Meer celstraf is niet langer passend.’ De rechtbank vindt het van belang dat zijn behandeling zo snel mogelijk van de grond komt.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt