Jaar cel voor Stadjer die kwart miljoen op de achterbank ‘was vergeten’

Jaar cel voor Stadjer die kwart miljoen op de achterbank ‘was vergeten’

Geschreven door | 2020-01-26T20:11:08+00:00 26 januari, 2020|Groningen, Rechtbank|
Een 32-jarige man uit Groningen is door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot twaalf maanden cel waarvan vier voorwaardelijk voor het witwassen van ruim 266.000 euro. Tegen de man was twee weken geleden zeventien maanden cel geëist.
De Stadjer werd op 5 juli 2018 op de Noorderhaven in Stad aangehouden, omdat hij slingerend rondreed in zijn auto. De agenten roken niet alleen hennep, maar vonden ook gripzakjes met die softdrug in de wagen. De man reed onder invloed.
Onvoldoende onderzoek naar wapens

Op basis van de gevonden hennep waren de agenten bevoegd om de wagen te onderzoeken. Op de achterbank lag een tas die was volgestouwd met bankbiljetten. In zijn pizzeria stuitten de agenten op een stroomstootwapen en pepperspray. Verboden wapenbezit, zo werd de verdenking uitgebreid.

Maar de rechtbank vindt dat er onvoldoende onderzoek is gedaan naar de echtheid van het stroomstootwapen en de inhoud van het busje pepperspray. Zodoende sprak ze de man van dat feit vrij.
Voor de fiscus buiten beeld

De man kon hij geen legale inkomsten of herkomst van het geld aangeven. Witwassen acht de rechtbank dan ook bewezen. De Stadjer dreef een pizzeria in Stad, maar stond niet ingeschreven in de Gemeentelijke Basisregistratie Personen. Zo bleef hij voor de Belasting ook buiten beeld.

266.000 euro kasgeld

De aangetroffen 266.000 euro zou volgens de man kasgeld zijn geweest uit zijn zaak. Dat opperde hij twee weken geleden op zitting. Hij was ‘vergeten’ dat die tas al een paar dagen in de auto lag. Maar die verklaring vond de rechtbank ongeloofwaardig.

De zaak van de Stadjer is inmiddels op de fles gegaan. De fiscus vordert (los van deze zaak) nog een slordige 70.000 euro van de man.

Over de auteur:

Karin Rixt Smalbill is voor het ADP rechtbankverslaggever en blogt hierover op PenvanRixt. Ze is jurist, eigenaar van Succesbureau en Leiderschapstraining Ameland en is freelance journalist voor het DvhN. Tweets van Karin zijn te vinden als @karinrixt