In hoger beroep 17,5 jaar cel geeist voor ‘laffe’ moord op Marcel Hoogerbrugge

In hoger beroep 17,5 jaar cel geeist voor ‘laffe’ moord op Marcel Hoogerbrugge

Geschreven door | 2023-12-08T21:12:26+00:00 08 december, 2023|Het Hof, Rechtbank|

ZWOLLE (ADP) – Voor de moord op de 49-jarige oud-militair Marcel Hoogerbrugge in december 2017 in Hoogeveen is een celstraf van 17,5 jaar geëist tegen de 51-jarige Hala E. 

Het Openbaar Ministerie (OM) is ervan overtuigd dat de man moedwillig en stiekem met medicijnen is gedrogeerd door E. en daarna met geweld door haar is gedood.

Marcel Hoogerbrugge werd op 20 december door zijn ouders levenloos aangetroffen in zijn slaapkamer. De schedel van de man was ingeslagen. Vermoedelijk was hij al twee dagen dood.

De man is op een respectloze, laffe en grove wijze om het leven gebracht, zei de advocaat-generaal (AG, de officier van justitie in hoger beroep). In tegenstelling tot het vonnis van de rechtbank in Assen in 2021, vindt het OM dat er sprake is van planmatig handelen en dus moord. E. heeft van tevoren medicijnen verzameld en meegenomen naar de woning van Hoogerbrugge.

Heimelijk gemengd

Ze heeft de medicatie heimelijk gemengd met sterke drank en aan de oud-militair gegeven. De man ging zelf op zijn bed liggen. Er zijn volgens de AG geen sporen dat er met het lichaam is gesleept. Uit het toxicologisch onderzoek blijkt dat de hoeveelheid medicijnen en alcohol niet voldoende waren om de man te doden. Hieruit blijkt volgens de AG dat het de bedoeling was om Hoogerbrugge enkel te drogeren. Dat was nodig, om hem daarna te kunnen doden. E. heeft volgens het OM zware voorwerpen in de woning opgezocht, vermoedelijk tuingereedschap, om daarmee te kunnen slaan.

Zorgvuldig gepland

“Ze moet aan de linkerzijde van het bed hebben gestaan. Er zijn geen aanwijzingen dat de man omhoog is gekomen of zich afweerde”, zei de AG. Voordat er werd geslagen werd een (keuken)doek over het slachtoffer gelegd. Daarna is het voorwerp, waarmee is geslagen, weggewerkt. Er is volgens het OM sprake van een voorbereiding en het opruimen van sporendragers. E. heeft alles zorgvuldig gepland, vindt het OM. Het is voor het OM niet vastgesteld dat E. wist van een kluis met daarin gouden munten en een geldbedrag.

Motief blijft een raadsel

“Er zijn geen sporen van een worsteling”, zei de AG. Er zijn evenmin sporen van een doorzoeking van de woning. “Er is geen financieel motief, zoals door de rechtbank in Assen werd aangedragen”, zei de aanklaagster. Ze noemt de redenering van de rechters in Assen onbegrijpelijk. De nabestaanden willen dolgraag weten waarom hun zoon en broer is vermoord. “Gezien de proceshouding lijkt het motief niet boven tafel te komen”, zei de AG.

Vaak over de vloer

Na de vondst van het lichaam kwam de verdenking al snel op Hala E. De vrouw kwam volgens de familie in die periode vaak bij Marcel over de vloer. Dit blijkt ook uit haar telefoongegevens. De vrouw werd op 31 december als getuige gehoord. Ze verbleef toen bij een vriend, die ook haar boekhouder was. E. reageerde geschokt toen de agenten met het nieuws kwam dat Marcel Hoogerbrugge was overleden. Volgens het OM was dit geveinsd. Dagen eerder zou E. al tegen haar gastheer hebben gezegd dat Marcel niet meer leefde, zo had de vriend later tegen de agenten gezegd. E. kon toen nog niet weten dat Hoogerbrugge dood was, want dit was nog niet publiekelijk gemeld.

Vage verklaringen

De vrouw kon niet uitleggen hoe haar DNA en vingerafdrukken op vier van de zes glazen in de woning van de oud-militair terecht zijn gekomen. In de glazen zaten resten van medicijnen, die ook in het lichaam van het slachtoffer zijn teruggevonden. Volgens E. is haar celmateriaal achterbleven na een feestje op 11 december, waar ook zij voor was uitgenodigd. Er zijn geen sporen gevonden van andere gasten of dat die door Hoogerbrugge waren uitgenodigd. In de computer stonden mails van de Hoogevener, gericht aan E., dat hij het zat was dat zij telkens onaangekondigd kwam en kennelijk heimelijk zijn woning doorzocht.

Vrijspraak

Ook voor het hof lukte het E. niet de beschuldigingen te weerleggen, zei de AG. Marcel Hoogerbrugge leidde een teruggetrokken leven. Hij dronk meermalen in de week bij zijn ouders een kopje thee en kreeg dan een stuk chocolade. “Een gevoelige man, die niemand kwaad deed. De man die de verkeerde heeft binnengelaten”, zei de aanklaagster. De advocaat van E. pleitte voor vrijspraak. Volgens hem zit in het dossier te weinig bewijs voor een veroordeling. “Alles is gestoeld op aannames”, zei de raadsman. “Ik zit onterecht in de gevangenis. Mijn naam en die van mijn familie is besmeurd. Ook ik ben slachtoffer”, zei E. tijdens haar laatste woord.

Uitspraak is 17 januari 2024

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn