Hondenbezitters stappen naar rechter vanwege niet aangelijnde viervoeters en vechten boete van 95 euro aan. ‘Verbodsborden bij recreatieplas waren beklad en onleesbaar’

Hondenbezitters stappen naar rechter vanwege niet aangelijnde viervoeters en vechten boete van 95 euro aan. ‘Verbodsborden bij recreatieplas waren beklad en onleesbaar’

Geschreven door | 2021-08-12T18:57:50+00:00 12 augustus, 2021|Assen, Rechtbank|

Negen hondenbezitters die een boete kregen omdat zij in natuurgebieden hun viervoeters niet aanlijnden of daarmee wandelden waar dat niet mocht, zijn naar de rechter gestapt. Zeven van hen verschenen voor de rechter in Assen en hoeven hun boete nu toch niet meer te betalen. Twee hondenbezitters kwamen niet opdagen en hun boete van 95 euro blijft staan.

‘Ik had de verbodsborden niet gezien’

De hondenbezitters overtraden in 2020 de regels onder meer op het Holtingerveld bij Havelte, het Gasselterveld en bij Elp. Drie van hen namen, ondanks het verbod, hun hond mee naar de Kibbelkoele, tussen Noord-Sleen en Schoonoord.

Een 38-jarige man uit Nieuw-Amsterdam had de verbodsborden niet gezien, zei hij tegen de rechter. Hij was een week eerder ook al bij de plas en zag mensen met honden. „Ik dacht, ik neem mijn hond ook maar eens mee”, zei hij. Drie anderen kregen een waarschuwing, maar hij werd direct op de bon geslingerd.

„Kijk, dan wordt het een principekwestie”, zei de man. De rechter kon dat niet controleren, maar zette de boete om in een voorwaardelijke boete.

Bekladde borden

Een 45-jarige vrouw uit Schoonebeek was ook vorig jaar in april met haar pup bij de plas. Ze kreeg de boete en wees de handhaver (BOA) van het Staatsbosbeheer op de bekladde borden. De aanwijzingen waren volgens haar daardoor niet meer te lezen. Ze stuurde haar beklag per mail naar de natuurorganisatie. Zij hoeft de boete niet meer te betalen. Een 79-jarige man uit Zutphen verscheen niet en moet de boete die hij kreeg bij de speelplas bij Schoonoord wel betalen.

Periodes van waarschuwen en van beboeten

Deze hondenbezitters zijn allemaal in de coronatijd zijn beboet. De personen die plaats namen voor de rechter zeiden dat zij direct op de bon werden geslingerd, ondanks hun protesten. Volgens een woordvoerder van Staatsbosbeheer is dat goed mogelijk: „Er zijn periodes dat we waarschuwen en vervolgens zijn er periodes dat we bonnen uitdelen. Onze BOA’s leggen vanuit hun rol als gastheer wél altijd duidelijk uit welke toegangsregel is overtreden.”

Meer overtredingen

De natuurorganisaties zagen vooral tijdens de lockdowns meer mensen de natuur in gaan, wat weer gevolgen had voor de natuur en de dieren die er leven. „Zolang de bezoekers de regels opvolgen, is er niets aan de hand”, zegt de woordvoerder. Uit cijfers blijkt dat dit steeds vaker niet gebeurt. In 2018 werden dat nog 2410 overtredingen geteld, in 2020 lag het aantal op 3324. Hiervan kregen in 2018 719 mensen een boete, in 2020 lag dit aantal op 831.

„De meesten weten heus wel dat de hond aan de lijn moet, maar ze vinden het belang van hun loslopende hond zwaarder wegen dan van het wild, dat zij toch nooit zien. Maar onze boswachters zien regelmatig dat een loslopende hond een ree zodanig heeft opgejaagd, dat het dier zich te pletter loopt in het verkeer.”

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn