Hof: ‘Sluiting boerderij Wanneperveen terecht’ en verlengt periode met half jaar

Hof: ‘Sluiting boerderij Wanneperveen terecht’ en verlengt periode met half jaar

Geschreven door | 2019-09-03T09:44:07+00:00 03 september, 2019|Rechtbank, Zwolle|
ZWOLLE (ADP) – De boerderij van de 66-jarige boer uit Wanneperveen is begin maart terecht op slot gegooid. Dit heeft het gerechtshof in Arnhem beslist. Het Openbaar Ministerie vroeg de rechtbank in maart de boerderij een half jaar stil te leggen. De reden: de veestapel werd verwaarloosd.

Het bedrijf ging op slot, de runderen werden afgevoerd. De boer liet het daar niet bij en ging in hoger beroep. Zonder succes, het Hof staat achter de eerder genomen beslissing van de rechtbank in Zwolle. De hogere rechters deden er een schepje bovenop en verlengde de stillegging met nog eens een half jaar.

Het Openbaar Ministerie besloot begin dit jaar de boer ook strafrechtelijk te vervolgen. De strafrechter legde in mei de man een werkstraf van 180 uur (helft voorwaardelijk) op. Daarnaast kreeg hij een beroepsverbod voor de duur van drie jaar opgelegd. De boer mocht nog wel vijf landbouwdieren als hobby houden, zolang het geen runderen waren.

Ook tegen dit vonnis is hoger beroep aangetekend. Zolang die loopt wordt de uitvoering van de straf opgeschoven. Het Hof zette wel alvast een streep door de vijf hobbydieren, want de hogere rechter vond dit niet verantwoord. De boer is vaker voor het verwaarlozen van vee veroordeeld. Tot dusver heeft hij geen inzicht getoond. Het is beter dat er geen dieren in het spel zijn, meende het Hof.

Controleurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zagen op 13 februari koeien onder erbarmelijke omstandigheden op stal staan. Er waren geen droge ligplaatsen en de dieren stonden in de mest. De watervoorziening was lek en daardoor had het vee geen schoon drinkwater. Ze konden zich verwonden aan scherpe attributen op het erf. Het voer was beschimmeld.

De boer is eerder voor dezelfde feiten veroordeeld in 2017 en 2018.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn