OM eist opnieuw celstraffen voor financieel uitkleden bejaarde vrouw Haren

OM eist opnieuw celstraffen voor financieel uitkleden bejaarde vrouw Haren

Geschreven door | 2019-02-25T17:56:23+00:00 25 februari, 2019|Het Hof|

LEEUWARDEN (ADP) – Het toe-eigenen van het vermogen van een hoogbejaarde dementerende vrouw uit Haren moet een 54-jarig stel een celstraf van 21 maanden opleveren. Deze straf eiste de advocaat-generaal, die sprak van een trieste zaak. Het stel beheerde de financiën van de inmiddels overleden vrouw. Het verdwenen geld, bijna drie ton, moet ook worden terugbetaald, vind het Openbaar Ministerie (OM).

Buurtbewoners trokken in oktober 2013 bij de wijkagent aan de bel. Zij vermoedden dat hun oude buurvrouw financieel werd uitgekleed door het stel. De rechter stelde eind 2013 een curator aan die de financiën van de oude vrouw doorlichtte. Het vermogen van de vrouw was nagenoeg verdwenen.

Laaghartig

De advocaat-generaal noemde de zaak ronduit stuitend. ,,Deze verdachten hebben op een laaghartige wijze genoten van het vermogen van het slachtoffer”. Het stel was gevolmachtigd, zei het tegen de hogere rechters. Als gemachtigde mag je geen zaken met jezelf doen, zei het OM. Beiden hebben zich alleen daarom al schuldig gemaakt aan strafbare feiten.

‘Dure verjaardag’

Het stel bood naar eigen zeggen zorg en declareerde de uren. Voor 65 euro per uur gingen zij bijvoorbeeld een kopje theedrinken bij de hoogbejaarde vrouw. Ook haar verjaardag werd op die manier volledig door hen verzorgd. Voor het doen van de boodschappen voor haar verjaardag en het serveren tijdens de visite rekenden zij acht uur. ,,Een duur verjaardagsfeestje”, zei de rechter.

Italie

Ook kocht het paar vliegtickets naar Italië, waar het stel een huis bezit. Zelf konden zij die niet betalen. In ruil voor de zorg aan de bejaarde vrouw haalden zij dit geld van haar rekening. De man en vrouw werden in 2014 verhoord. In 2016 veroordeelde de rechtbank in Groningen hen tot 22 maanden cel en het terugbetalen van het verdwenen geld.

Korting vanwege oude zaak

Het OM eist in hoger beroep een iets lagere straf, omdat de zaak is verouderd. Ook zouden de verdachten ruim 262.000 euro terug moeten betalen, omdat dit illegaal zou zijn verdiend. Beiden bleven op zitting bij hun onschuld. Hun advocaten pleitten voor vrijspraak.

Westerbork

Het stel werd aanvankelijk ook verdacht van het leegplunderen van de rekening van een vermogend stel uit Westerbork. Hier zou het gaan om acht ton. Vanwege te weinig bewijs besloot het OM beiden destijds het paar niet strafrechtelijk te vervolgen.

De familie van dit Drents echtpaar startten een klachtenprocedure en wil dat deze verdachten ook in deze zaak worden vervolgd . Het gerechtshof behandelt die klacht eind maart.

Over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn