Meppeler in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel in ‘Steenwijker Puzzelmoord’

Meppeler in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel in ‘Steenwijker Puzzelmoord’

Geschreven door | 2024-12-13T13:38:31+00:00 13 december, 2024|Het Hof|
ARNHEM (ADP) – De 48-jarige Matthias M. uit Meppel is voor doodslag op Halil Erol (34)  in hoger beroep veroordeeld tot 9,5 jaar cel en tbs met dwangverpleging. Delen van het stoffelijk overschot zijn later teruggevonden. De spraakmakende zaak kreeg de naam ‘Puzzelmoord’.
 

De Steenwijker Erol bezoekt in februari 2020 samen met zijn ex-vrouw en hun twee kinderen M. in Meppel. De vrouw en kinderen vertrekken en Erol blijft met M. achter in de schuur. Wat er dan is gebeurd, blijft gissen. Erol is sindsdien in geen velden of wegen meer te bekennen. Hij verschijnt ook niet op afspraken.

Auto uitgebrand in Haren

Een maand later wordt zijn wagen uitgebrand teruggevonden in het Groningse Haren. In juni 2010 vindt een medewerker van het waterschap in het water van de Steenwijker Aa bij Eesveen in een polyester zak afgezaagde menselijke ledematen. Dit zijn armen, boven- en onderbenen van Erol.

Skeletresten

In januari 2013 worden skeletresten van Erol gevonden op een wandelpad op de Kiersche Wijde bij Wanneperveen. Ook vindt de politie een vuilniszak met een dekbedhoes en een judopak in de buurt. Mogelijk zijn deze botresten en goederen door een dier opgegraven. Alleen de handen en het hoofd van Erol zijn nooit teruggevonden.

Spoor naar de Meppeler

Een achtergelaten haar leidt het spoor naar Matthias M. in Meppel. In september 2020 wordt M. door de rechtbank in Zwolle veroordeeld tot tien jaar cel en tbs met dwangverpleging. Het hof in Arnhem veroordeelt M. niet voor het wegmaken van het lichaam in 2010. Door de wijze waarop het Openbaar Ministerie dit ten laste heeft gelegd is het verjaard.

Geen moord

Het hof vindt ook niet bewijsbaar dat er sprake is van een planmatig handelen, dus moord. Maar komt wel op doodslag, gepleegd door M. Hij was als laatste alleen met Erol. Tot slot wordt nadrukkelijk waarde gehecht aan de omstandigheid dat bij de verstopte lichaamsdelen van het slachtoffer, een dekbedovertrek en haarsporen van verdachte zijn aangetroffen. Een reëel alternatief scenario is niet aannemelijk geworden, zegt het hof in haar uitspraakt.

Eerder veroordeeld

De Meppeler is kort voor de doodslag op de Steenwijker ontslagen uit een tbs-kliniek. Hij zat daar voor het ombrengen van de 29-jarige Friese fysiotherapeute Anne-Marie. Die werd in oktober 1997 door Matthias M. op een parkeerplaats van het leven beroofd. M. kreeg hiervoor acht jaar cel en tbs met dwangverpleging opgelegd. M. heeft niet aan deze tbs-maatregel meegewerkt. Hij zei dat hij het ‘spel’ heeft meegespeeld, om onder de maatregel uit te komen.

Niet onbehandeld terugkeren in de maatschappij

Dat weerhoudt het hof er niet van om de man opnieuw tbs met dwangverpleging op te leggen. “De maatschappij moet langdurig tegen de man worden beschermd, hij mag niet onbehandeld terugkeren”, vindt het hof.  Daarnaast moet M. nabestaanden in totaal 23.500 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn