Hof spreekt agente vrij na schieten op scooterrijder

Hof spreekt agente vrij na schieten op scooterrijder

Geschreven door | 2019-06-05T18:41:24+00:00 05 juni, 2019|Het Hof|

LEEUWARDEN (ADP) – Het gerechtshof in Leeuwarden vindt dat een 41-jarige agente uit Emmen zich niet schuldig maakte aan poging zware mishandeling, toen zij in april 2017 op de Minervalaan in Hoogkerk op een scooterrijder schoot. Ze schoot doelbewust laag en had niet de opzet de man te verwonden.

De agente dacht dat ze te maken had met een scooterrijder die op de vlucht was en een stopteken negeerde. Ze loste vier schoten. Door laag te schieten was ze er zeker van dat ze de man niet zou raken. Ze rekende op een goede afloop. Dit gedrag kan hooguit worden aangerekend als hoogst onvoorzichtig.

De agente stond die avond op scherp na een melding over een uit de hand gelopen familieruzie in Hoogkerk. Ze dacht met een vuurwapengevaarlijke vluchtende man te maken te hebben. Achteraf bleek de scooterrijder niets met de ruzie te maken te hebben.

De agente werd vorig jaar door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur. Hiertegen ging de vrouw in hoger beroep. Het Openbaar Minsterie eiste twee weken geleden opnieuw een voorwaardelijke taakstraf van 120 uur voor poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel.

Het Hof vindt dat door het ontbreken van opzet de vrouw niet strafbaar heeft gehandeld en moet vrijspraak volgen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn