LEEUWARDEN/GEES (ADP) – Voormalig officier van justitie Agnes de Vries, die tot vorig jaar mei het onderzoek naar de dodelijke overval op Koert Elders leidde, wordt tijdens het hoger beroep in de zaak als getuige gehoord. Dat bepaalde het gerechtshof in Leeuwarden dinsdag bij de eerste openbare zitting daar.
De Vries wordt er door de advocaten van de vier verdachten van beschuldigd dat ze heeft gerommeld met een proces-verbaal van een getuigenverhoor. Ze zou de politie opdracht hebben gegeven het verslag, waarvan ze wist dat er fouten instonden, in het dossier van de zaak te doen. De rechtbank in Assen oordeelde in april dat ze hiermee door het Openbaar Ministerie (OM) was misleid.
De rechtbank verklaarde het OM niet ontvankelijk in de zaak tegen de Belgische verdachte Fidan J. (26). Zijn rechten waren het meest geschonden door het valse proces-verbaal, oordeelde de rechtbank. De andere drie verdachten, mannen van 23, 27 en 29 jaar uit België en Amsterdam kregen strafvermindering: de oudste twee kregen twaalf jaar cel in plaats van vijftien en de jongste zes jaar in plaats van zeven.
Gerommel met getuigenverhoor
Het hof wil van De Vries horen wat er precies is gebeurd. Ook het Openbaar Ministerie zélf is nu vóór het horen van de voormalige officier om duidelijkheid te krijgen over de gang van zaken. Het hof maakte ook bekend de advocaat van de bewuste getuige te willen horen. De getuige om wie alles draait is een 25-jarige vrouw uit Pijnacker, die naast kennissen van de verdachten woonde.
De politie beloofde haar de ze mocht verklaren over wat ze van de mannen wist zonder dat het verhoor zou worden opgenomen en er een verslag van zou komen in het dossier. Dat is tegen de regels. De officier beval de agenten later alsnog een proces-verbaal van het verhoor te maken. Daarin stonden dingen die niet klopten. De advocaat van de getuige mag tijdens het hoger beroep ook zijn kant van het verhaal vertellen.
Rijksrechercheonderzoek
De advocaten van twee van de vier verdachten van de dodelijke overval op 30 juni 2016 in Gees hebben ook aangifte gedaan tegen De Vries, haar opvolger, officier van justitie Martijn Kappeyne van de Coppello en drie politiemedewerkers die betrokken waren bij het verhoor van de 25-jarige vrouw. De advocaten stellen dat sprake is van meineed en valsheid in geschrifte. De Rijksrecherche onderzoekt die zaak onder leiding van het OM in Noord-Holland. Dat onderzoek is naar verwachting in december klaar. Dan wordt duidelijk of de officieren en agenten strafrechtelijk worden vervolgd.
Pieter Baan Centrum
Op de eerste zitting bij het hof in Leeuwarden dinsdag konden de advocaat-generaal (de officier van justitie in hoger beroep) en de advocaten van de verdachten onderzoekswensen indienen. De oudste twee verdachten ontkennen nog steeds dat ze betrokken waren bij de overval, waarbij Elders (69) zo erg werd toegetakeld dat hij overleed.
De advocaat-generaal (AG) wil dat de 29-jarige Abdelhak B. uit Amsterdam opnieuw geestelijk wordt onderzocht in het Pieter Baan Centrum. Vorig jaar werkte hij niet mee aan dat onderzoek. Hij moet volgens de AG nu op een speciale afdeling voor weigeraars worden geplaatst. Hij kan dan worden geobserveerd, waardoor er mogelijk toch iets over zijn psychische toestand gezegd kan worden.
De man heeft een flink strafblad en zat al meerdere keren lange celstraffen uit voor overvallen. De AG vermoedt dat hij lijdt aan stoornissen. Dan komt mogelijk tbs met dwangverpleging in beeld.
‘Vluchtgevaar’
Op 25 oktober doet het gerechtshof uitspraak over alle verzoeken. Ze bepaalt dat ook of drie mannen die zijn veroordeeld, blijven vastzitten. Volgens de AG is bij de 27-jarige Belg Anouar K. sprake van vluchtgevaar. Hij zou een medegevangene hebben gevraagd of die aan wapens en explosieven kon komen.