Hof: cel en toch tbs voor aanval op agente in burger in Sterrebos

Hof: cel en toch tbs voor aanval op agente in burger in Sterrebos

Geschreven door | 2018-12-29T17:12:50+00:00 28 december, 2018|Het Hof|

GRONINGEN (ADP) – Een 45-jarige man uit Groningen is in hoger beroep voor het gijzelen en mishandelen van een agente veroordeeld tot drie jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man viel op 10 november 2016 in het Sterrebos de vrouw van achteren aan en bedreigde haar met een mes. Het Hof vond gijzeling, poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel en bedreiging bewezen.

De rechtbank in Groningen veroordeelde de man in juni tot 2,5 jaar cel. Maar legde hem geen tbs op. Het Openbaar Ministerie eiste twee weken geleden drie jaar cel zonder tbs. Het hof vond echter dat de samenleving voor de man moet worden beschermd en een behandeling in een kliniek met het hoogste beveiligingsniveau noodzakelijk is. Door de stoornissen en psychische problematiek is de kans op herhaling groot wanneer de man niet langdurig gedwongen en intensief wordt behandeld.

De man heeft een tbs verleden. Hij kreeg in 2003 voor moord een celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De tbs-maatregel was juist voorwaardelijk beëindigd. Hij woonde niet in de Van Mesdagkliniek, maar werd daar nog wel begeleid.

De agente was op 10 november 2016 in haar vrije tijd op stap toen zij bij het Sterrebos in Groningen werd aangevallen. Een man greep haar vast en sleurde haar naar het bos. Hij bedreigde haar met een mes. De vrouw was door haar beroep getraind en het lukte haar om haar belager van zich af te houden. Ze liep daardoor snijwonden aan haar handen op.

De 45-jarige Stadjer ontkende de aanval.  Maar er Is DNA-materiaal van hem op de kraag en onder de oksel van de jas van de vrouw gevonden. De man belde kort voor het incident met zijn vriendin en zijn telefoon werd bij een mast in de buurt aangestraald.

De rechtbank oordeelde in juni dat de Stadjer de agente een schadevergoeding van ruim 7000 euro betaalt. Ook dit was onvoldoende, zo vonden de hogere rechters. Zij beslisten dat het slachtoffer ruim 20.000 euro moet krijgen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn