Hof: anderhalf jaar cel voor financieel uitkleden bejaarde vrouw

Hof: anderhalf jaar cel voor financieel uitkleden bejaarde vrouw

Geschreven door | 2019-03-11T15:08:55+00:00 11 maart, 2019|Het Hof|

LEEUWARDEN (ADP) – Een 54-jarige man en zijn 55-jarige vrouw die vanaf 2009 vier jaar lang geld overboekten van de rekening van een hoogbejaarde en dementerende vrouw uit Haren zijn veroordeeld tot anderhalf cel. Hiervan is een half jaar voorwaardelijk. Dit besliste het gerechtshof vandaag. 

Het stel woont nu bij een familielid in Jubbega. Tegen hen werd twee weken geleden 21 maanden cel geeist. Dit is een maand minder dan de rechtbank in Groningen hen in 2016 oplegde. Ook de hogere rechters vinden verduistering bewezen. De hogere rechters  hielden meer rekening met het tijdsverloop.

De 54-jarige man beheerde al jarenlang de financien voor de bejaarde vrouw. Zij gaf hem volmacht haar belangen en financien te beheren als zij dit niet meer kon. De arts verklaarde de dementerende vrouw in 2009 handels onbekwaam. De financieel adviseur werd in 2010 ziek, waardoor zijn zaak minder liep.

De hogere rechters tilden er zwaar aan dan de man vier jaar stelselmatig het geld van de oude vrouw overboekte voor prive-doeleinden. Van het geld betaalde de man vliegtickets, maar ook schenkingen aan zijn kinderen. Dit waren geen zaken waarvoor de oude vrouw destijds haar goedkeuring had gegeven, zei de rechter.

Aan de verduistering kwam een einde toen buren in 2013 bij de wijkagent aan de bel trokken. Zij vermoedden dat hun oude dementerende buurvrouw financieel werd uitgekleed. De rechter stelde een curator aan. Die lichtte de financien van de oude vrouw door. Haar vermogen was volledig verdwenen.

Hoeveel het stel uiteindelijk heeft verduisterd en moet terugbetalen, daarover beslist het Hof 1 april.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn