Gerechtshof stuurt nepautoverkoper uit Dalen terug de cel in

Gerechtshof stuurt nepautoverkoper uit Dalen terug de cel in

Geschreven door | 2021-02-03T21:00:21+00:00 03 februari, 2021|Het Hof, Leeuwarden|

LEEUWARDEN (ADP) – Het hof in Leeuwarden heeft de 26-jarige Bart F. uit Dalen veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. De straf blijft gelijk aan het vonnis van de rechtbank in Assen in juli 2019. 

 

F. kreeg de straf voor meerdere oplichtingen en valsheid in geschrifte. Hij verkocht dure Porsches waarvoor hij aanbetalingen ontving. De klanten kregen hun gedroomde wagen uiteindelijk niet. Dit deed de man in de periode van september 2017 tot oktober 2018.

 

Net een maatje te groot

Listig noemde het hof de werkwijze van F. Hij lichtte niet alleen personen op, maar vervalste ook de benodigde papieren. Hij nam aanbetalingen aan en leefde met dit geld ver boven zijn stand. Hij wilde ‘meedoen met de grote jongens in de autobranche’, maar kon zich dit niet financieel veroorloven. Ook bood hij klanten Apple-producten aan die uit een faillissementspartij zouden komen. Hij ontving aanbetalingen maar leverde niet.

 

Schadebedrag bijgesteld

F. ging destijds tegen het vonnis van de rechtbank in hoger beroep. De gang naar de hogere rechters heeft de man toch iets opgeleverd. De rechtbank legde de man in 2019 een terugbetalingsverplichting aan de slachtoffers op van ruim vier ton. Het hof vond dat een van de ingediende schadevergoedingen niet op de juiste wijze was ingediend en verlaagde het totale schadebedrag naar ruim 126.000 euro.

Leven gebeterd

F. heeft een half jaar in voorarrest gezeten. Hij zag erg op tegen een terugkeer naar de gevangenis, zei hij twee weken geleden tegen de hogere rechters. Hij had zijn leven gebeterd, hij heeft een vriendin en werkt in loondienst. Toch ziet het hof geen ruimte om hem een straf op te leggen die gelijk is aan het voorarrest. Daarvoor heeft de man te veel mensen gedupeerd en was de schade te hoog, namelijk ruim vier ton.

 

Het hof besliste dat de man gelijk terug moet naar de gevangenis.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn