Ex-directeur cultureel centrum Marrum in hoger beroep veroordeeld voor verduistering subsidiegeld

Ex-directeur cultureel centrum Marrum in hoger beroep veroordeeld voor verduistering subsidiegeld

Geschreven door | 2019-08-09T19:56:26+00:00 09 augustus, 2019|Het Hof|

LEEUWARDEN/MARRUM (ADP) – Een 57-jarige man uit Heerenveen is voor het verduisteren van subsidiegeld voor een cultureel centrum in Marrum in hoger beroep veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Hiervan is de helft voorwaardelijk. De man werd eind 2017 door de rechtbank in Assen veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur met daarbij een voorwaardelijke celstraf van twee maanden.

De oud-directeur ging in hoger beroep, omdat hij vond dat hij moest worden vrijgesproken. Naar zijn mening kon niet worden bewezen dat hij zonder toestemming subsidiegeld voor eigen doeleinden gebruikte. Hij ontkende niet dat hij dit deed.

Het geld was bedoeld voor de verbouw van de voormalige melkfabriek in Marrum. De man boekte met de bankpas van de Coöperatie Melk Marrum geld over naar privérekeningen. Terwijl het bedoeld was voor het opzetten van een cultureel centrum.

Hij betaalde met dit geld de rekeningen in winkels, cafés en een seksclub. Dit gebeurde in de periode van augustus 2012 en november 2013. De man zei tegen de hogere rechters dat hij dit geld later verrekende of uit eigen zak geld voorschoot voor de coöperatie.

Het Hof vond dat nergens op papier stond dat de man bevoegd was geld privé te gebruiken, dat voor de coöperatie bestemd was. De man had destijds een gering inkomen, dus zou er van de terugbetaling in de praktijk niet veel terecht zijn gekomen.

De boekhouding hiervan ontbrak. De man kon geen stukken overleggen dat dit ook werkelijk was gebeurd.

Hoeveel geld er is verduisterd valt niet meer vast te stellen. Het gaat in ieder geval om minimaal duizenden euro’s.

Het Hof hield er rekening mee dat de man eerder voor dergelijke feiten is veroordeeld. Om hem te beletten weer iets dergelijks te ondernemen, kreeg de man de voorwaardelijke straf opgelegd.

Het Hof koos voor een voorwaardelijke werkstraf, in plaats van celstraf, omdat de zaak inmiddels sterk is verouderd. 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn