Emmenaar in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor neersteken ex-vriendin

Emmenaar in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs voor neersteken ex-vriendin

Geschreven door | 2019-12-03T08:57:48+00:00 02 december, 2019|Het Hof|

ASSEN/EMMEN – Een 52-jarige man uit Emmen is voor een moordpoging op een ex-vriendin in hoger beroep veroordeeld tot vijf jaar cel en tbs met dwangverpleging. De man werd in februari door de rechtbank in Assen veroordeeld tot vier jaar cel en tbs met dwangverpleging.

 

De man drong op 24 november 2017 de woning van de vrouw in de wijk Bargeres in Emmen binnen. Hij kon het niet verkroppen dat zij de relatie had beëindigd. Hij dreigde sindsdien dat hij haar zou doodsteken en ook dat hij zelfmoord zou plegen. Het lukte de vrouw om hem twee weken lang buiten de deur te houden. Die avond in november gooide de man een tuintafel door de ruit en stapte de woning binnen. De vrouw vluchtte naar haar slaapkamer.

 

Een wonder dat ze het overleefde

De Emmenaar rende de vrouw achterna. Hij had die bewuste avond ruim veertig valium-pillen geslikt en twee bolletjes coke gesnoven. Hij had ook alcohol gedronken. De man probeerde de slaapkamer binnen te dringen. De vrouw probeerde de deur dicht te houden, maar dit lukte haar uiteindelijk niet meer. Hij stak zijn ex-vriendin meermalen in de borst, armen en benen. Volgens het hof is ‘het aan een gelukkig toeval toe te schrijven’ dat de vrouw de aanval overleefde.

 

112 luisterde mee

Volgens het hof was de man vastberaden en van plan om haar te doden.  De politie was snel bij de woning, doordat de vrouw 112 belde toen zij het raam hoorde breken. Ze had de telefoon onder het bed gelegd. De centralist hoorde wat er in die woning gebeurde. De man pakte na het steken zelf de telefoon op en riep dat er snel hulp moest komen. Het slachtoffer liep zwaar letsel op en heeft daaraan littekens overgehouden. De gebeurtenis was zeer ingrijpend en traumatiserend voor haar. Tot op de dag van vandaag weigert de Emmenaar enige verantwoordelijkheid te nemen, zeiden de hogere rechters. Dit houdt ook in dat de man alles ontkent.

 

Vroeg ontspoord

Volgens de deskundigen is de man bovengemiddeld intelligent met een ‘uitgesproken problematiek in de persoonlijkheidsontwikkeling’. De rechter bedoelt hiermee dat de man is al vroeg in de pubertijd op allerlei gebieden is ontspoord. Hij is ‘niet in staat de grenzen en behoeften van anderen te verdragen, laat staan te respecteren’. De samenleving moet tegen hem worden beschermd. Bovendien is de kans op herhaling zonder een gedwongen behandeling zeer groot. De man moet het slachtoffer een schadevergoeding van bijna 25.000 euro betalen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn