Echtpaar moet bijna 2,5 ton terugbetalen na leegplunderen rekening dementerende vrouw Haren

Echtpaar moet bijna 2,5 ton terugbetalen na leegplunderen rekening dementerende vrouw Haren

Geschreven door | 2019-04-02T07:51:50+00:00 02 april, 2019|Het Hof|
LEEUWARDEN (ADP) – Een 54-jarige man en zijn 55-jarige echtgenote, die jarenlang geld overboekten van de rekening van een hoogbejaarde dementerende vrouw uit Haren, moet bijna 250.000 euro aan de staat terugbetalen. Dit heeft het gerechtshof in Leeuwarden beslist. Volgens het Hof Is dit het bedrag dat het paar van de oude vrouw stal en waarvan zij ruim hebben geleefd.

Het Hof veroordeelden beiden twee weken geleden tot anderhalf jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk. In 2016 werden beiden door de rechtbank in Groningen voor verduistering veroordeeld tot 22 maanden cel. Hiertegen gingen beiden in hoger beroep. Het Hof bestrafte lager, omdat de zaak in hoger beroep te lang op de plank heeft gelegen. Het echtpaar heeft onlangs cassatie ingesteld tegen het vonnis van het Hof.

Plukten de rekening leeg
Vanaf 2009 plukten het paar de rekening van de vermogende oude vrouw uit Haren leeg. De man beheerde daarvoor al de financiën van de vrouw. In 2009 werd de oude dame handelingsonbekwaam geacht. Vier jaar lang gebruikten de man en vrouw het geld van de bejaarde vrouw voor privedoeleinden. Ze kochten onder meer vliegtickets naar Italië en stortten ook geld op de rekeningen van hun kinderen.

Verdampt
Aan de verduistering kwam een einde toen buren in 2013 bij de wijkagent aan de bel trokken. Zij vermoedden dat hun oude dementerende buurvrouw financieel werd uitgekleed. De rechter stelde een curator aan. Die lichtte de financiën van de oude vrouw door. Haar vermogen was volledig verdwenen. Zij stierf in 2015 op 98-jarige leeftijd in bittere armoede.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn