Echtpaar in cassatie om cel voor uitbuiting bejaarde vrouw

Echtpaar in cassatie om cel voor uitbuiting bejaarde vrouw

Geschreven door | 2019-03-20T14:04:19+00:00 20 maart, 2019|Het Hof|

LEEUWARDEN (ADP) – Het echtpaar Henk en Marian L. (54) en (55) legt zich niet neer bij de beslissing van het Hof in Leeuwarden. Het gerechtshof veroordeelde het paar tot anderhalf jaar cel (hiervan een half jaar voorwaardelijk) voor het financieel uitkleden van de hoogbejaarde mevrouw Rosingh uit Haren. Het paar zou de inmiddels overleden vrouw bijna drie ton afhandig hebben gemaakt. Beiden hebben cassatie ingesteld.

Het echtpaar werd in 2016 door de rechtbank in Groningen veroordeeld tot 22 maanden cel. Tegen dat vonnis ging het paar in hoger beroep. Het Openbaar Ministerie eiste voor het Hof 21 maanden cel. Het gerechtshof oordeelde milder, omdat de zaak in hoger beroep niet voortvarend was opgepakt. Tijdsverloop noopten de rechters om de straf te matigen.

Buren van mevrouw Rosingh trokken in 2013 bij de wijkagent aan de bel. Ze vermoedden financiële misstanden bij hun oude buurvrouw. De oude vrouw liet haar financiën verzorgen door dit echtpaar, dat destijds eveneens in Haren woonde. De buren dachten dat de oude vrouw financieel werd uitgekleed.

Hierop volgde een onderzoek. Een aangewezen curator nam de boekhouding van de bejaarde vrouw door. Haar vermogen, bijna drie ton, was nagenoeg verdwenen. De vrouw overleed in 2015 op 98-jarige leeftijd in bittere armoede. Het echtpaar werd uiteindelijk in 2014 verhoord en hun kapitale villa doorzocht.

Op de rechtszittingen hielden beiden vol dat zij gevolmachtigd waren en met toestemming van mevrouw Rosingh geldbedragen gebruikten voor eigen doeleinden. Zo werden er vliegtickets gekocht naar Italie, waar hun tweede woning nog steeds staat. Hun kinderen kregen geldbedragen overgeboekt. En verleenden zij hulp tegen een uurtarief van 65 euro.

Beiden zeiden tegen de rechters dat zij naar eer en geweten hebben gehandeld. De rechters, ook in hoger beroep, dachten hier anders over.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn