Hennepkweker Valthermond krijgt ‘korting’ vanwege ouderdom zaak

Hennepkweker Valthermond krijgt ‘korting’ vanwege ouderdom zaak

Geschreven door | 2019-02-04T20:38:45+00:00 04 februari, 2019|Groningen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – Voor het hebben van 784 hennepplanten in een woonboerderij in Valthermond is een 59-jarige man uit Amersfoort veroordeeld tot een werkstraf van 100 uur. Daarnaast legde de rechter de man een voorwaardelijke celstraf van een maand op.

De man ‘mazzelt’. De kwekerij werd op 12 januari 2016 in de boerderij ontdekt die toen door de man werd gehuurd. Hij heeft sindsdien op zijn berechting moeten wachten. De rechter wilde hem een werkstraf van 120 uur opleggen, maar gaf hem als tegemoetkomen voor het lange wachten een ‘korting’ van 20 uur.

De man kreeg de straf niet alleen voor hennepbezit, maar ook voor diefstal van stroom en het vernielen van het interieur in de woonboerderij. De zaak kwam door een anonieme melding aan het licht. Na warmtemetingen stapten de agenten de boerderij binnen. Diverse ruimtes waren ingericht als hennepkwekerijen.

De huurder was er niet, maar werd gebeld. De man kwam en reageerde ‘stomverbaasd’. Hij wist niets van de kwekerijen, zei hij tegen de agenten en later ook tegen de rechter. Hij verhuurde het weer aan ene Wladimir. ,,Die lag in scheiding en had en ruimte nodig om tot zichzelf te komen”, zei de man tegen de rechter. Hij huurde weliswaar de boerderij, maar kwam daar bijna nooit.

De rechter geloofde het verhaal van de Amersfoorter niet. Ze nam het hem kwalijk dat hij bij het aanleggen van de kwekerijen het interieur had vernield. De eigenaar van de boerderij diende een schadeclaim van ruim 18.000 euro in. Het energiebedrijf wil ruim 7300 euro op de Amersfoorter verhalen. Beide bedragen zijn door de rechter toegewezen.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn