Helft ‘gangsterduo’ moet nog even wachten op zijn vervroegde vrijlating

Helft ‘gangsterduo’ moet nog even wachten op zijn vervroegde vrijlating

Geschreven door | 2024-10-01T11:21:45+00:00 01 oktober, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De 35-jarige Antonio van der P., die begin 2014 samen met zijn vriendin Enise B. rovend door Drenthe, Twente en Noord-Brabant trok, moet nog even wachten op zijn vervroegde vrijlating. Om te kunnen beginnen aan zijn behandelplan moet voor hem eerst geschikte huisvesting worden gevonden.

 

In 2015 kreeg Van der P. zestien jaar cel opgelegd voor poging tot doodslag, aantal diefstallen met geweld, afpersing en gijzeling. Van der P. heeft inmiddels 10,5 jaar van de straf uitgezeten en komt in aanmerkding voor een voorwaardelijke invrijheidsstelling (v.i.). Bij een v.i. komt de veroordeelde op strikte voorwaarden en begeleiding vrij. Het doel van de v.i. is het verminderen van de kans op herhaling.

 

Moeilijk in een groep

Lang is getwijfeld of Van der P. een klinische- of ambulante behandeling moet ondergaan. Bij dat laatste zou hij buiten de kliniek kunnen wonen. De twijfel werd gevoed door het problematisch gedrag van de man binnen de gevangenismuren. Hij werd uiteindelijk 22 keer overgeplaatst. Door persoonlijkheidsstoornissen is het moeilijk om hem in een groep in de kliniek te plaatsen. Hij is erg gesteld op zijn privacy. Een klinische opname heeft dan geen meerwaarde, vinden de adviseurs.

 

Meewerkende houding

Desondanks stelt Van der P. zich meewerkend op. Hij is volgens de begeleiders binnen de PI en reclassering gemotiveerd. Waardoor een behandeling buiten de kliniek toch een mogelijkheid is. De reclassering schat de kans op herhaling hoger in dan de begeleiding binnen de PI. Maar dat gevaar kan worden ingedamd door extra voorwaarden op te leggen, vindt de reclassering.

 

Van der P. zoekt zelf actief mee naar een geschikte woonvorm. Maar stuit op de wachttijden die hiervoor gelden. De rechter vindt het nodig om de v.i. met een half jaar uit te stellen. Die tijd is nodig om een geschikte huisvesting te vinden.

 

Bonny en Clyde

Van der P. en zijn vriendin domineerden begin 2014 het nieuws door hun gewelddadige rooftocht door Nederland. Beiden kregen al snel de bijnamen ‘Bonny en Clyde’. Het duo dook begin februari 2014 oor het eerst op in Echten. Ze stalen met geweld een auto door de eigenaar in de kofferbak te duwen. De man wist te ontsnappen. In Meppel trof een vrouw dit tweetal aan in haar woning. Ze werd in haar lies gestoken en met een pan op het hoofd geslagen.

 

In een caravan in Enschede

De vrouw uit Meppel werd in de kofferbak van haar auto vervoerd naar een natuurgebied bij Lelystad en voor dood achtergelaten. Het slachtoffer kon op eigen kracht hulp inschakelen. Van der P. en zijn vriendin doken kort daarna op in Enschede. Ze werden ontdekt in een caravan op een camping. Van der P. schoot op een man, een vrouw werd gedwongen mee te lopen en haar auto af te geven.

 

Foto’s en namen

Een gezin met jonge kinderen werd vervolgens in een woonboerderij in Enschede gegijzeld. Daarna ging de tocht naar Lage Mierde in Noord-Brabant, waar vier personen werden vastgebonden en bedreigd. Inmiddels was er een ware klopjacht gaande op dit duo. De politie gaf daarbij foto’s en namen vrij van dit rovend stel. De twee werden eind februari in Duitsland in een hotel aangehouden.

 

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn