Hanzehogeschoolstudent tapt gegevens medestudenten af en licht bedrijven op: OM eist half jaar cel

Hanzehogeschoolstudent tapt gegevens medestudenten af en licht bedrijven op: OM eist half jaar cel

Geschreven door | 2019-01-31T18:58:22+00:00 31 januari, 2019|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een 33-jarige Stadjer moet als het aan het OM ligt twaalf maanden zitten, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De Hanzehogeschoolstudent wist een jaar lang bedrijven als Bol.com en Cool blue op te lichten door bestellingen te plaatsen met gegevens van medestudenten.

Dat deed hij van augustus 2016 tot en met juli 2017.

De officier komt tot een deels voorwaardelijke straf omdat hij het belangrijk vindt dat de man zich laat behandelen. Hij zou een moeilijk verleden hebben gehad.

Gegevens aftappen
De gegevens tapte hij af van de computers van de Hanzehogeschool, waar hij ook de bestellingen plaatste. De spullen liet hij op verschillende adressen bezorgen. Hij verkocht ze door via Marktplaats. Het geld dat hij verdiende maakte hij over op een PayPal rekening.

Toen Bol.com meerdere telefoontjes kreeg van mensen die rekeningen ontvingen van spullen die ze niet hadden besteld, schakelden ze de politie in. De politie startte een onderzoek en betrapte de man op heterdaad toen hij een van zijn bestellingen wilde ophalen.

Listige wijze van handelen 

Volgens de officier handelde de man op zeer listige wijze. De inloggegevens van medestudenten haalde hij binnen via een zogenoemde ‘key-locker’: een apparaatje die je aan een computer en een toetsenbord koppelt, zodat je toetsaanslagen kunt registreren.

De bestellingen liet hij op verschillende adressen bezorgen, met name portiekwoningen waar de brievenbus niet in de deur zit. Met een slatang viste hij de bestellingen uit de brievenbus, ook al lukte dit niet altijd.

,,Hij heeft er echt over nagedacht hoe hij dit allemaal moest doen, en hoe hij uit beeld kon blijven”, sprak de officier.

Aantasten imago
De officier benadrukt dat het niet om een paar zaken gaat, maar om zo’n dertig. Daarnaast verwijt hij de Hanzestudent dat hij in de privacygegevens van tientallen medestudenten is gaan neuzen, en dat hij het imago van zowel zijn school als Bol.com heeft aangetast. Bol.com eist een vordering van 7500 euro.

Ongelooflijk veel spijt
De verdachte sprak zichtbaar geëmotioneerd op zitting. Hij verklaarde tot zijn daden te komen, omdat hij er financieel doorheen zat. Zijn studiefinanciering werd omgezet in een lening, waar hij veel stress van ondervond. Om huur, onderhoud en collegegeld te kunnen betalen, zag hij geen andere uitweg dan deze. ,,Daar heb ik ongelooflijk veel spijt van.”

Leven op de rit krijgen
Zijn advocaat benadrukt dat de man hard aan het werk is om zijn leven weer op de rit te krijgen. Hij heeft een fulltime baan, mag onder bepaalde voorwaarden zijn studie afronden en staat onder toezicht van de reclassering. Hij vraagt de rechters hier rekening mee te houden. ,,Bovendien is mijn cliënt al gestraft. Hij heeft veertien dagen in voorlopige hechtenis gezeten. En de Hanzehogeschool heeft hem een jaar geschorst.” Hij pleit voor een taakstraf.

De Hanzestudent zei in zijn laatste woord dat hij er alles aan wil doen zijn fouten recht te zetten. ,,Ik wil niet in de bak, ik wil aan de bak.”

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Over de auteur:

Lidian Boelens doet de ene helft van de week socialemediadingen voor de Universiteitskrant in Groningen. Andere dagen is ze voor het ADP in de rechtbank te vinden, of neemt ze als freelancer leuke schrijf- en videoklussen op zich. Twitteraars kennen haar als @lidianboelens