Hans O. ook in hoger beroep vrijgesproken in zaak kofferbakmoord

Hans O. ook in hoger beroep vrijgesproken in zaak kofferbakmoord

Geschreven door | 2024-01-12T17:50:59+00:00 12 januari, 2024|Het Hof, Rechtbank|

LEEUWARDEN (ADP) – De 45-jarige Hans O. is ook in hoger beroep vrijgesproken van de moord op Ralf Meinema in 2017. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste eind november voor moord in vereniging nog 20 jaar cel tegen de Emmenaar. De nabestaanden van het slachtoffer sloegen ontzet de handen voor het gezicht. 

 

Het hof komt hiermee tot hetzelfde oordeel als de rechtbank in Assen in mei 2022. Er was te weinig overtuigend bewijs, er waren te veel ‘open eindjes’ om tot een veroordeling te komen, oordeelde ook het hof. “Ondanks alle onderzoeksinspanningen is er te veel onduidelijk gebleven. Het hof tast in het duister wat er die nacht precies is gebeurd”, zei de rechter. Ondanks dat dit een herhaling van zetten is, sloeg de uitspraak in als een bom.

 

Alleen het OM kan de Hoge Raad kan vragen om nog eens naar deze zaak te kijken. Een woordvoerster laat weten dat het vonnis daarvoor eerst nog moet worden bestudeerd. De Hoge Raad toetst in dat geval alleen nog of de regels goed zijn toegepast. Een discussie over de feiten is niet meer aan de orde.

 

Levenloos aangetroffen 

Meinema werd in maart 2017 levenloos aangetroffen in de kofferbak van zijn auto. De wagen stak half uit het water van het Stieltjeskanaal bij Coevorden. De zaak is daarmee bekend komen te staan als de ‘kofferbakmoord’. De man uit Klazienaveen was met geweld om het leven gebracht. Hersenletsel was de doodsoorzaak. Hij is met een zwaar voorwerp meerdere malen op het hoofd geslagen. De man was verminkt.

 

Opnieuw opgepakt 

Hans O. kwam ook vrij, maar werd in oktober 2020 opnieuw opgepakt. Er was een anonieme getuige die meldde dat O. hem vertelde dat hij Meinema om het leven had gebracht.

Ook was er een DNA-spoor van O. op de broek van het slachtoffer aangetroffen. Volgens het hof zijn er alternatieve scenario’s die evengoed als waarheid kunnen gelden. “De kernvraag is of de verdachte de dood van Meinema op zijn geweten heeft. In dit geval ontbreekt het doorslaggevend bewijs”, zei de raadsheer (de rechter in hoger beroep).

 

Persraadsheer Bart Hofstra zei na de uitspraak dat het hof zich ervan bewust is dat de uitkomst uitermate zuur is voor de nabestaanden. “Zij blijven zitten met onbeantwoorde vragen en dat is heel naar om daarmee te moeten leven”.

 

Door de vrijspraak is ook de schadevergoeding van 68.000 euro van tafel.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn