Groninger botst met auto tegen woning in Tynaarlo: boete, cel- en taakstraf en rijontzegging

Groninger botst met auto tegen woning in Tynaarlo: boete, cel- en taakstraf en rijontzegging

Geschreven door | 2024-06-12T13:20:41+00:00 12 juni, 2024|Assen, Rechtbank|

ASSEN (ADP) – De 42-jarige man uit Groningen kon zich amper iets herinneren van zijn crash tegen een woning in Tynaarlo, zei hij maandag tegen de politierechter. 

De man stond terecht voor gevaarlijk rijgedrag, het rijden tijdens een rijverbod en terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd. Hij weigerde tot tweemaal toe een ademtest en wilde niet meewerken aan een bloedonderzoek. De rechter legde de man een taakstraf van 140 uur, een voorwaardelijke celstraf van acht weken, een boete van 1500 euro en twee jaar rijontzegging op. De straf komt in grote lijnen overeen met de eis.

Autopech

De Groninger zat in de nacht van 7 januari rond kwart voor twee in zijn auto die bij Bunne half in de berm stond geparkeerd. De alarmlichten waren aan. De agenten spraken de Stadjer aan. De reactie was warrig en onsamenhangend. De man leek te hebben gedronken. De Groninger wilde niet meewerken aan een blaastest en moest mee naar het politiebureau in Roden. Ook daar weigerde hij een blaastest.

Gestopt met medicatie

De Stadjer zei tegen de rechter dat hij flarden van die avond herinnerde. Hij was plotsklaps gestopt met zijn medicatie en was daardoor verward geraakt. Hij had niet gedronken, zei de man. De agenten vonden hem juist ongeïnteresseerd. De Groninger leek zich weinig aan te trekken van de verzoeken. Zijn rijbewijs werd ingenomen en hij kreeg een rijverbod opgelegd. De Stadjer mocht naar huis.

Carpool

De man liet zich door een taxichauffeur direct naar de carpool brengen, waar zijn auto stond geparkeerd. De chauffeur en de man kregen een woordenwisseling over de betaling van de rit. Geïrriteerd stapte de Stadjer in zijn auto en reed op grote snelheid richting Tynaarlo. De taxichauffeur belde de politie, maar de agenten stonden al te posten. Omdat zij de boel niet vertrouwden.

81 km te hard

De Groninger reed zo hard dat het niet vertrouwd was een achtervolging in te zetten. De agenten klokten een snelheid van 111 kilometer per uur, waar 30 mocht. Na een bocht in de Dorpsstraat zagen zij de auto van de Stadjer tegen een gevel van een woning staanstaan. De wagen was in brand gevlogen, maar de bestuurder was er al uit.

Een groot wonder

De bewoners lagen op dat moment te slapen. Dat er niemand gewond is geraakt is volgens de rechter een ‘groot wonder’. De brand had ook kunnen overslaan naar de woning. De gevel was ernstig beschadigd. Het was niet de eerste keer dat de Stadjer halsstarrig weigerde zich te laten testen. Op 11 oktober 2022 wilde hij op het politiebureau in Winschoten niet meewerken aan een bloedtest.

Liep op de snelweg

De man was die avond bij Scheemda van de snelweg geplukt. Zijn wagen stond in de berm geparkeerd en de man liep op de weg. Hij zocht zijn telefoon. Ook toen maakte de man een verwarde indruk en vermoedden de agenten dat er alcohol in het spel was. Er werd een speekseltest afgenomen en sporen van cocaïne en speed aangetroffen. De man moest mee naar het politiebureau voor een bloedonderzoek.

‘Hou ermee op’

Hij weigerde. “Ik ben bang voor naalden in mijn lichaam”, zei hij hierover. De rechter rekent de hardnekkige weigering van de man zwaar aan. “Daar moet u mee ophouden”, zei hij. De Stadjer kampt met een stressstoornis. Hiervoor heeft hij inmiddels zelf hulp ingeschakeld. Dat is positief, meende de rechter. Die behandeling moet worden voortgezet.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Daarnaast schrijft ze algemene nieuws- of achtergrondverhalen. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn