IMG vecht met mes tussen de tanden uit angst voor 25.000 claims

IMG vecht met mes tussen de tanden uit angst voor 25.000 claims

Geschreven door | 2023-03-09T15:20:04+00:00 09 maart, 2023|ADP gehoord en gezien, Groningen, Rechtbank|

Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) vreest 25.000 claims van Groningse huishoudens die een hogere immateriële vergoeding willen voor het leed dat hen is aangedaan door de aardbevingen ten gevolge van de gaswinning. Jos en Josien Groeneveld uit Middelstum kregen bij het IMG geen poot aan de grond toen ze een hogere vergoeding vroegen. In de rechtbank legden ze donderdag uit waarom ze meer smartengeld willen. 

 

Jos en Josien Groeneveld uit Middelstum zitten al sinds de schok in Huizinge in 2012 in de bevingsellende. Ze moesten met hun vier kinderen twee keer verhuizen. Ze zaten zestien maanden in een gammele tijdelijke woning voordat ze in hun nieuwgebouwde woning konden. Deze woning is inmiddels opgeleverd, maar ze kijken nu uit op een bouwput omdat de omliggende panden ook gesloopt en opnieuw gebouwd worden. ,,Het is een dikke ellende en herrie”, zegt Josien Groeneveld. ,,Er kwam ruzie en jaloezie in de buurt. De kinderen moesten van de ene naar de andere school. Wij hadden stress, angst, slapeloze nachten. De kinderen leden onder de spanning.”

Ze hebben ons afgescheept. Het IMG zegt dat het mensen helpt, maar dat is niet wat het doet.

Een eerste schademelding leidde uiteindelijk tot de bouw van een nieuwe woning die in 2020 werd opgeleverd. Omdat ze na de eerste melding niet opnieuw schade hebben geclaimd, komen ze nu niet in aanmerking voor de maximale smartengelduitkering. Buren die drie keer een afzonderlijke scheur meldden, kregen wel de volle mep van 5000 euro per persoon. Het IMG kende 3000 euro smartengeld toe aan Jos en Josien. Hun kinderen ontvangen niks. Een klap in het gezicht van Jos en Josien Groeneveld. ,,Ze hebben ons afgescheept. Het IMG zegt dat het mensen helpt, maar dat is niet wat het doet. Het is zo’n instituut dat is opgericht om de zaken nog ingewikkelder te maken. Ze doen niet wat ze moeten doen, ze maken de dingen alleen maar erger.”

Hebben voor miljarden uit de grond gehaald

De periode waarin Groninger families in de ‘stress, angst en slapeloze nachten’ zaten, speelt geen rol in de toekenning van de schadevergoeding. ,,Terwijl dat de belangrijkste oorzaak is van onze immateriële schade”, aldus Josien Groeneveld. ,,Ze hebben voor miljarden uit de grond gehaald. Weet ik hoeveel mensen hebben geld verdiend aan dit traject. Vergaderen, vergaderen en traineren en wij worden afgescheept met drieduizend euro. Dit staat in geen verhouding tot wat er allemaal gebeurd is!”

In geen verhouding

De maximale immateriële schadevergoeding beloopt 5000 euro. Opmerkelijk is ook, aldus Josien Groenveld, dat er in hetzelfde dorp mensen die hetzelfde hebben meegemaakt die 5000 euro hebben gekregen. ,,Maar ook 5000 euro staat in geen verhouding met wat wij hebben meegemaakt.” Los van de vraag of ze recht hebben op 3000 of 5000 euro: ,,Wij willen erkenning.”

Torenhoge verwachting

Die erkenning leek er te komen met de publicatie van de vernietigende resultaten van de parlementaire enquête mijnbouwschade. Volgens de onderzoekscommissie heeft de staat een ereschuld aan de Groningers. In de praktijk treffen de Groenvelds de landsadvocaat op hun weg, die in een vuistdik pleidooi geen centimeter toegeeft. Volgens deze heeft het IMG niet meer bewegingsruimte binnen de regelingen die er door de Tweede Kamer zijn opgelegd. ,,Het IMG zit in een keurslijf, maar er worden wel torenhoge verwachtingen gewekt.” Het IMG heeft inmiddels 61.000 aanvragen voor immateriële schade ontvangen. De advocaat doet nog een klemmend beroep op de rechtbank om niet het hele beoordelingssysteem voor smartengeld overhoop te gooien met een uitspraak. Dit zou enorme gevolgen hebben voor de al uitgekeerde en nog uit te keren uitkeringen.

De rechtbank doet over zes weken uitspraak. (ADP)

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.