Gewraakte rechter in No Surrender-zaak: ‘Het is gewoon genoeg geweest’

Gewraakte rechter in No Surrender-zaak: ‘Het is gewoon genoeg geweest’

Geschreven door | 2020-05-28T19:25:41+00:00 28 mei, 2020|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Advocaat Umut Ural vindt dat de rechters in het omvangrijke No Surrender-proces onvoldoende hebben ondernomen om oud-captain Henk Kuipers te horen in de zaak van medeverdachte Theo ten V. uit Klazienaveen. Ural is de raadsman van Ten V. en heeft een wrakingsverzoek ingediend. Ural wil dat er andere rechters gaan oordelen over Ten V. Vandaag kwam de wrakingskamer in Groningen bijeen.

‘We hebben meerdere pogingen ondernomen om dit getuigenverhoor plaats te laten vinden. Om meerdere redenen ging het niet door. Op een gegeven moment is het genoeg geweest’, zei een van de gewraakte rechters op zitting. Op 11 februari is een begin gemaakt aan dit getuigenverhoor, Ural kwam toen met duizend vragen. Dat was te veel voor die dag en werd besloten dit op een ander moment voort te zetten.

Aanhaken

Kuipers wordt op 22 september gehoord in de zaken van medeverdachten Klaas Otto en Rico R. Ural vond dat Ten V. dan ook kan aanhaken. Die dag is al volgepland, zeiden de rechters. Daarom werd als alternatief 19 mei geprikt. Roy van der Wal, advocaat van Kuipers, liet 23 april al weten dat hij die dag niet kon, vanwege een ander proces. ‘Het is een kwestie van prioriteiten stellen’, zei de gewraakte rechter vandaag op zitting.

Niet fit

Kuipers wilde 19 mei niet zonder zijn advocaat zoveel vragen beantwoorden. De man was een week daarvoor geopereerd aan een buikhernia. Hij was eigenlijk niet fit genoeg om in Groningen te verschijnen. Hij moest echter wel, want zou hij dit niet doen dan werd hij weer vastgezet. Kuipers beriep zich op zijn verschoningsrecht. Dit houdt in dat hij als medeverdachte in dezelfde strafzaak niet hoeft te antwoorden, omdat dit voor hem nadelig kan uitpakken.

Geschaad in verdediging

Het omvangrijke No Surrender-proces loopt al vanaf maart 2018. Volgens het Openbaar Ministerie zijn Kuipers, Otto, Ten V. en R. oud-bestuursleden van de inmiddels verboden motorclub. Ze worden verdacht van onder meer diefstal met geweld en leiding geven aan een criminele organisatie. Ten V. wordt volgens Ural geschaad in zijn verdediging, wanneer Kuipers niet in zijn zaak als getuige wordt gehoord.

Ritueel dansje

‘We hebben het hier over captain Henk. Het gezicht van de groep. De man die alles bepaalde, de touwtjes in handen had, een publiek figuur en een sleutelfiguur in dit proces. Iedereen krijgt de mogelijkheid een ritueel dansje te doen met Kuipers, behalve Ten V.’, zei de advocaat. Ten V. vulde hem aan: ‘Het is het eerste proces waarin ik ben verwikkeld. Ik ben verbijsterd hoe dit gaat’. De wrakingskamer doet 4 juni uitspraak.

Over de auteur:

Marjan Buring is eigenaar van het Algemeen Drents Persbureau. Ze is sinds 2000 rechtbankverslaggever. Maar ze maakt bijvoorbeeld ook reportages voor het Dagblad van het Noorden, die soms worden voorzien van korte filmpjes. Twitteraars kennen haar als @Marjannnnn