Geraffineerd seksueel roofdier of smoorverliefde docent? OM eist 30 maanden gevangenisstraf

Geraffineerd seksueel roofdier of smoorverliefde docent? OM eist 30 maanden gevangenisstraf

Geschreven door | 2022-11-26T17:03:02+00:00 26 november, 2022|Rechtbank, Zwolle|

Tegen een 59-jarige oud-docent uit Tynaarlo is een gevangenisstraf geëist van 30 maanden waarvan 10 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. De man heeft zich meerdere keren vergrepen aan een toen 15-jarige leerling.

De man gaf les op het Zernike College aan de Van Iddekingeweg in Groningen. Ook trainde hij het meidenvoetbalteam in zijn woonplaats. Daarnaast eist het misbruikte meisje een schadevergoeding van ruim 18.000 euro.

De ontucht met de leerling vond plaats in 2014 op het moment dat het kind 15 jaar oud was. ,,Een naar vergrijp dat zich uitstrekte over een lange periode”, aldus de officier van justitie. ,,De impact is groot. Daarnaast heeft hij de familie van het slachtoffer beschadigd en de collega’s bij het Zernike College.”

Ik vond haar steeds leuker, zij ook, had ik het idee, zij ook

Het meisje was in 2014 herstellende van een ziekenhuisopname vanwege trombose in haar hoofd toen ze weer terugkwam op school. Ze vond zichzelf lelijk, was onzeker en had thuis problemen. De van ontucht verdachte docent voerde veel gesprekken met haar. ,,Ik vond haar steeds leuker, zij ook, had ik het idee, zij ook”, aldus de verdachte.

‘Verdachte wilde maar een ding: seks’

Liesbeth Poortman-de Boer, de advocate van het slachtoffer, gelooft weinig van het verhaal: ,,Hij had feilloos door dat ze kwetsbaar was. Estelle zat in een lastige thuissituatie. Het was voor haar onveilig thuis. Maar bij deze verdachte kon ze haar verhaal kwijt. Hij bood haar vertrouwen, hij maakte haar kleine wereld nog kleiner. Hij wilde maar een ding van haar en dat was seks.”

‘Ik had het idee dat het wederzijds was’

Daar kwam het na een tijdje inderdaad van: onder meer in het klaslokaal, ergens buiten en onder een deken tijdens een schoolexcursie in de bus. De eerste zoen vond plaats na een gesprek in het aardrijkskundelokaal. Daarna intensiveerde het contact. Ze voerden veel gesprekken op de app. Op een gegeven moment zetten de twee hun gesprekken voort via een chatsite. Op aandringen van de leraar die bang was dat de relatie ontdekt zou worden. ,,Ze zei dat ze zichzelf lelijk vond, wat grote onzin was, omdat ze heel mooi was. Ik gaf haar steeds complimenten want ik vond haar ook heel mooi. Ik werd hopeloos verliefd, ik had het idee dat het wederzijds was. Ze heeft op een gegeven moment zelfs een taart voor me gebakken, een taart met hartjes erop. Uiteindelijk kregen we het erover om het echt te doen.”

Daar is het niet van gekomen, hoewel dat weinig scheelde. ,,Op de laatste schooldag zouden we het doen.” De leraar had nog gezegd: trek maar een jurkje aan, dat is makkelijker. ,,Ik wou er een hele leuke middag van maken, maar ze had weinig tijd. We hebben een plek gezocht bij de N34. We zijn het bos ingelopen. Estelle zei nee en toen hebben we het niet gedaan.”

Ik was voor twee dingen bang: dat ze erover zou praten en dat ik ingeruild zou worden

De verdachte werd zelfs jaloers op een collega-docent die aandacht aan het meisje schonk. ,,Ik was voor twee dingen bang: dat ze er over zou praten en dat ik ingeruild zou worden.” Het kind werd er vervolgens zelfs door de mentor op aangesproken dat ze de verdachte passeerde als vertrouwenspersoon.

Het meisje verklaarde dat ze de relatie met de docent een tijd in stand hield omdat ze bang was dat ze anders met niemand kon praten. De man (bij wie op de computer ook een collectie kinderporno werd aangetroffen) zegt dat hij met één andere oud-leerling een seksuele relatie heeft gehad. Hij heeft inmiddels ontslag genomen. Ook is hij weg bij het voetbalteam. De reclassering vermoedt een pedofiele- en een persoonlijkheidsstoornis.

In 2017 werd een leraar en vertrouwenspersoon van dezelfde school (vestiging Haren) veroordeeld omdat hij een seksuele relatie aanknoopte met een leerling.

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.