Gemeente Groningen mag van rechter re-integratiecoach ontslaan

Gemeente Groningen mag van rechter re-integratiecoach ontslaan

Geschreven door | 2022-10-28T21:21:25+00:00 28 oktober, 2022|Groningen, Rechtbank|

GRONINGEN (ADP) – Een re-integratiecoach die binnen de gemeente Groningen al maanden voor onrust zorgt, mag ontslagen worden. De gemeente had de rechter op kortst mogelijke termijn verzocht om een ontbinding van de arbeidsovereenkomst.

 

De coach, die van Marokkaanse afkomst is, stelde tijdens een zitting vier weken geleden, dat hij wordt gediscrimineerd en gepest. Toen hij dat aankaartte kreeg hij naar eigen zeggen nul op het rekest. Hij schermde met geluidsopnamen waarin hij onheus bejegend zou zijn, maar wilde die niet afstaan omdat hij de gemeente Groningen niet vertrouwt.

 

Jan en alleman aangesproken

Hij benaderde raadsleden, de burgemeester en sprak op de verkiezingsavond toenmalig wethouder Glimina Chakor aan. Uit het vonnis en tijdens de zitting blijkt dat zij dat als intimiderend heeft ervaren.

De rechter gaat mee met de redenering van de gemeente dat de coach niet zou moeten worden ontslagen om het feit dat hij een vermeende misstand aan de kaak stelt. Maar volgens de rechtbank is de manier waarop hij dat doet wel reden voor ontslag. Ook laat de rechtbank meewegen dat de man Jan en alleman heeft aangesproken over de kwestie, maar dat hij nagelaten heeft de normale procedures en regelingen te volgen.

 

‘Onderzoek niet onafhankelijk’

Er kwam uiteindelijk een extern onderzoek naar de discriminerende uitlatingen. Maar het onderzoeksbureau zou niet onafhankelijk zijn, aldus de coach. Niettemin wilde hij bij de gemeente blijven werken. ‘Op een plek waar hij met een schone lei kan beginnen’, aldus de advocaat van de omstreden ambtenaar.

De gemeente wil de coach zonder transitievergoeding de laan uitsturen. De coach wilde een vergoeding van ruim 144.000 euro. De rechter bepaalt nu anders: de coach staat op straat en loopt de gevraagde 144.000 euro mis. Wel moet de gemeente een transitievergoeding betalen van 7889 euro.

Over de auteur:

Bram Hulzebos is verslaggever voor onder meer Gezinsbode en Roder Journaal. Hij werkte eerder als journalist voor Dagblad van het Noorden, de lokale nieuwssite Dichtbij (Telegraaf Media Groep) en publiceerde enkele non-fictieboeken bij uitgeverij Atlas Contact. Daarnaast is hij DGA van persbureau het Noorden Nu en runt hij de boekensite leesbeest.nl Liefhebber van (het schrijven en lezen van) verhalende journalistiek.